Unde sunt statuile Tătărescu din Târgu Jiu? Edili: Nu ştim!

Busturile lui Gheorghe şi Arethia Tătărescu, care erau într-un parc din zona centrală a municipiului Târgu Jiu, au fost luate. Au rămas doar soclurile cu numele fostului prim-ministru şi al soţiei sale. Se ştie de câțiva ani că busturile trebuie mutate, pentru că nu au avizul Ministerului Culturii, dar, în mod curios, primarul Marcel Romanescu şi viceprimarul Adrian Tudor nu ştiau miercuri seară cine le-a luat.

Romanescu a aflat de la jurnalişti că statuile nu mai sunt. „Nu ştiu, eu am fost marţi la Bucureşti, am aflat şi eu acum puţin timp, într-o emisiune”, a spus Marcel Romanescu miercuri seara, recomandându-ne să luăm legătura cu viceprimarul Adrian Tudor, responsabil cu problemele de cultură.

Nici Adrian Tudor nu ştia mai multe. „Nu ştiu exact cine le-a luat, busturile sunt ale Muzeului Judeţean şi cei de acolo ne-au spus că o să le mute la Vladimir”, a spus Adrian Tudor.

Directorul Muzeului Judeţean Gorj nu a răspuns la telefon pentru a ne spune unde sunt operele. În schimb, cel care a realizat busturile, Paul Popescu, se declară extrem de revoltat că nu a fost anunţat. Mai mult, a spus că bustul lui Gheorghe Tătărescu l-a donat şi se gândeşte să îşi retragă donaţia.

Cine a plătit operele?

Despre mutarea celor două busturi se vorbeşte încă din 2014, când fostul secretar de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, ar fi spus că sânii Arethiei sunt prea mari şi nu coincid cu realitatea. Operele au fost amplasate fără avizul Ministerului Culturii, care a cerut îndepărtarea lor. Bustul lui Gheorghe Tătărescu, fost prim-ministru liberal, şi al soţiei acestuia, Arethia Tătărescu, preşedinta Ligii Femeilor Gorjene, vor fi mutate la Vladimir, în curtea Casei Memoriale Tudor Vladimirescu.

Presa din 2014 arată că primăria a plătit 40.000 de lei pentru bustul Arethiei Tătărescu, iar Consiliul Judeţean 5.000 de euro pentru Gheorghe Tătărescu. Acum, viceprimarul Adrian Tudor spune că primăria nu a plătit nimic şi că operele sunt ale muzeului.

Vizualizări: 2,865

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: