Unic în Gorj: Cazare în bordei la ”Terra Rosa”

Un proiect unic în județul Gorj, a unei familii din comuna Runcu, a plecat de la o vizită la Muzeul  Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Așa a luat ființă ”Terra Rosa”, o pensiune agroturistică de trei margarete unde turiștii sunt cazați în bordei.  Acest proiect îndrăzneț a fost realizat cu fonduri europene.


 


 În satul Bâltișoara din comuna Runcu a luat naștere ”Terra Rosa” din inițiativa lui Marian Popescu în vârstă de 51 de ani, jurist de profesie, dar care deține și o firmă de automatizări. 


„În 2015 am vizitat împreună cu familia Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București, printre imobilele de acolo exista și un bordei dobrogean care m-a frapat prin dimensiunile sale și care nu seamănă  deloc cu ceea ce am învățat la istorie despre bordeie. Mai târziu, în același an, am avut o întâlnire cu niște prieteni, dintre care unul este inginer constructor, și împreună cu acesta am schițat noaptea târziu, pentru prima dată o construcție care sa se apropie de noțiunea de bordei.  Am reușit să găsesc tocmai în Oradea un proiectant cu ajutorul căruia am pus pe hârtie proiectul în anul 2017, când am și aplicat pentru fonduri europene”, a povestit Marian Popescu.


Nici numele bordeiului nu este ales la întâmplare, iar mobilierul realizat are de asemenea o poveste. Și dacă proiectul a luat ființă după o vizită la muzeu și aici turiștii pot vizita un mic muzeu.  ”Numele pensiunii vine de la tipul de pământ, pe și în care este construit bordeiul, și care este un pământ de culoare roșiatică. Nu ne-am propus să surprindem clienții cu mâncare și băutură,  ci cu mobilierul și muzeul pe care îl avem la mansarda clădirii vechi. Mobilierul din „Bordei” a fost realizat din lemnul folosit la cofraje în faza de construcție, care a fost curățat și antichizat, iar în construcția veche mobilierul a fost realizat din lemn de carpin. Când spun mobilier mă refer atât la inventarul de camere cât și la corpurile de iluminat, bucătarii și săli de mase. Bordeiul este construit în așa fel încât cei care vin la noi prima data îl descoperă în 3 etape, și fiecare etapa este mai impresionantă decât cea anterioară. Muzeul cuprinde costume populare, scoarțe, covoare și diverse unelte folosite prin gospodărie”, a mai povestit Marian Popescu.

Bordeiul a fost realizat lângă pensiunea pe care familie deja o deținea, însă construirea acestuia a fost o adevărat provocare. ”Ca și preț cred că este la fel cu o clădire „normală” , dar la partea de construcție au fost multe provocări, partea buna a fost că șeful de șantier desemnat de constructor era un inginer care se apropia de pensie, cu care am avut o colaborare extraordinară, și cu care am reușit să trecem peste toate provocările, ultima fiind ridicarea și așternerea pe „bordei” a stratului de 1,3 metri de pământ. Pentru fiecare din cele doua clădiri am accesat fonduri”.

Lângă bordei funcționează și o pensiune standard, ambele fiind clasificate de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la 3 margarete, fiecare corp fiind gândit să poată funcționa independent de celălalt. Turiștii care ajung la ”Terra Rosa” pot alege dacă dorm la pensiune sau la bordei și au acces la un foișor cu mese de tenis, o terasa cu bar și cuptor, la o căsuță- loc de joaca pentru copii și la piscină. 

Ca și planuri de viitor, antreprenorul gorjean își dorește trecerea  la sisteme de încălzire cu energie verde, atât la construcții, cât și la piscină.

Galerie foto






Vizualizări: 8,326

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: