Unii se pregătesc de congres, alţii de scindare

Peste câteva zile se aleg apele la PSD. Sâmbătă, la Romexpo, social-democraţii, se pare, vor rămâne tot cu Geoană căruia până acum i-au ieşit toate pasienţele. Votul pe listă şi stabilirea numărului delegaţilor la Congresul cel mai important de până acum al PSD l-a stabilit gaşca lui Geoană şi acum ar fi de râsul curcilor să mai piardă încă odată alegerile. Ceilalţi lideri care au părut că vor să se lupte pentru funcţia supremă în partid, şi-i numesc pe Mitrea şi Năstase, se pare că au renunţat mulţumindu-se să strige cât îi ţin puterile că hoţii vor fura alegerile. Geoană lansează bombe fumigene şi-l momeşte pe Diaconescu cu funcţia de adjunct al său spunându-i că i se potriveşte ca o mănuşă. Diaconescu nu era un aşa mare pericol pentru el decât în echipă cu oricare dintre ceilalţi contracandidaţi. Mitrea, de la care toată lumea se aştepta la mai mult, promite doar că va răcni de la tribuna Congresului tot felul de adevăruri numai de social-democraţi ştiute. Iliescu, surpriza surprizelor, s-a retras din toate funcţiile partidului. La scurt timp s-a retras din toate funcţiile deţinute în filiala Timiş şi Ilie Sîrbu, socrul lui Ponta, candidatul la preşedinţia partidului. Grupul de la Cluj tace după ce şi-a exprimat tranşant dezacordul în privinţa posibilităţii de a mai fi conduşi încă o dată de Geoană. Cozmâncă îşi lansează şi el partidul în aceeaşi zi cu Congresul foştilor săi colegi.

Ponta a sărit ca ars după ce Năstase n-a mai vrut să candideze şi a promis că o va face el deşi ştie că nu va avea şanse ci doar încă o posibilitate de a-şi face imagine. Vanghelie, bănuit că va fi  responsabil cu manevrele pare mulţumit şi se gândeşte serios la cum va mişca scaunele în sală în aşa fel încât delegaţii lui din Bucureşti să le ocupe dacă se poate pe toate. Până acum sunt premise ca Geoană să rămână şi el măcar două mandate la conducerea partidului dacă n-a apucat măcar un mandat la conducerea ţării. Cu doar trei zile înainte de marea confruntare la PSD unii se pregătesc de Congres, iar alţii se pregătesc de scindare. Principalii lideri ai partidului nu vor accepta să fie înfrânţi de perdantul Geoană şi analfabetul Vanghelie şi preferă ce este mai rău, scindarea. Retragerile succesive din funcţiile politice deţinute nu prevestesc nimic altceva decât desprinderea unei aripi consistente din social democraţi. Modelul liberalilor din care s-au desprins tot felul de aripioare va fi urmat. Năstase, Mitrea, Sîrbu, Rus, Dâncu şi Ponta au destulă forţă să poată coaliza în jurul lor persoane dispuse să continue o politică raţională, de stânga.

Pasul înapoi făcut de liderii puternici ai partidului  pregăteşte o soartă mult mai ruşinoasă pentru Geoană; aceea de a rămâne doar şef peste Vanghelie. Liberalii se uită uluiţi pentru că şi ei se cam pregătesc de acelaşi lucru.  Nici PDL nu se simte prea bine pentru că nu poţi guverna fără o opoziţie puternică ceea ce la noi începe să nu mai fie. Peste câţiva ani despre Geoană nu se va mai şti nimic, iar Vanghelie va rămâne în istorie ca o curiozitate, ca un om care dintr-o poziţie intelectuală umilă a reuşit să facă ferfeniţă un partid şi să-şi bată joc de un fost diplomat!

Vizualizări: 83

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: