Urșii, un real pericol în Gorj. Primarii decid alungarea sau uciderea lor!

Numărul urșilor a crescut alarmant în județul Gorj! Nu de puține ori aceste animale sălbatice au ajuns până în gospodăriile oamenilor și au produs panică, dar și pagube însemnate. Autoritățile competente trag un semnal de alarmă și dau mână liberă primarilor să decidă cum se va acționa în cazul în care un urs se apropie, în mod repetat, de zonele locuite de gorjeni.


Cu doar câteva zile în urmă, un gorjean din Roșia de Amaradia, plecat să adune ciuperci,  „a dat nas în nas” cu un urs. În loc să se depărteze de animalul sălbatic, omul s-a apropiat de el, ba, chiar l-a și urmărit prin pădure. În tot acest timp a realizat și un video pentru a se lăuda în fața prietenilor. Astfel de situații nu trebuie repetate, atrag atenția autoritățile de Mediu. În plus, numărul tot mai mare al cazurilor când animalele sălbatice au fost zărite în apropierea gospodăriilor, determină luarea de măsuri urgente. Primarilor le revine sarcina de a decide ce este de făcut în astfel de situații. 

„Decizia privind relocarea, eutanasierea sau împușcarea, se spune în lege că revine primarului sau președintelui de comisie, în funcție de evaluarea de la fața locului. Pentru acțiunile respective, prin ordonanța 81, s-a retras necesitatea autorizării, pentru că este o intervenție imediată, care se decide de comisie atunci. În legislație se prevede inclusiv, în funcție de gradul de pericol, ce decizie să ia comisia”, a afirmat Nicolae Giorgi, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Gorj.

Dacă se constată că, după ce a fost alungat, un urs revine în zonă, primarul localității respective poate să ia decizia ca animalul să fie tranchilizat și relocat. Operațiunea va fi realizată de un medic veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol vieți omenești, sau produce pagube însemnate, același edil, poate dispune ca animalul să fie ucis.

Vizualizări: 944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: