USL egal PSD

Uniunea Social Liberală este percepută tot mai mult ca o forţă de stânga şi este din ce în ce mai asimilată cu social-democraţii. Liberalii se văd din ce în ce mai puţin în USL, iar despre existenţa PC în respectiva uniune uită să amintească, de fiecare dată, atât liberalii, cât şi pesediştii.

Ziarul Adevărul a publicat ieri rezultatul unui sondaj IMAS şi pentru prima dată Crin Antonescu a coborât sub gradul de încredere al lui Victor Ponta. Un sondaj extrem de important, dacă ţinem cont de faptul că USL va desemna candidatul la preşedinţie pe bază de sondaje. Liberalii au stat liniştiţi, pentru că Antonescu era cel mai bine plasat, dar iată că apar şi sondaje cu răsturnări de situaţie.

O analiză a sondajelor IMAS arată că cei doi lideri ai opoziţiei au început anul 2011 cu 27,9% Antonescu, respectiv 25,2% Ponta. În februarie, momentul formării USL, cei doi lideri au ajuns la 31,2%, respectiv 29,4%. Preşedinţii USL au căzut „umăr la umăr”, în lunile martie şi aprilie, luni în care noua structură a opoziţiei întârzia să prezinte un program. Luna mai, dominată de scandalurile premergătoare alegerilor din PDL, le-a fost favorabilă celor doi, care au crescut până aproape de cota din februarie. În permanenţă însă, liberalul Antonescu a fost pe primul loc, iar pesedistul Ponta pe locul al doilea. Asta în condiţiile în care PSD are în multe judeţe mai mult de dublu în sondaje decât PNL.

Luna iulie i-a adus însă lui Victor Ponta o poveste cu un dosar la DNA şi un plus de procente în sondaje. Iată cum stăteau cei doi politicieni în sondajele din iunie: scădere de la 31,2% la 27,2% pentru Crin Antonescu şi de la 28,2 % la 23,2% pentru Victor Ponta. Ce s-a întâmplat în iulie? Ponta a crescut la 26,8%, arată IMAS, iar Antonescu a scăzut la 25,9%. O diferenţă mică, dar un trend interesant, care ar putea duce la repoziţionări în interiorul Uniunii.

Liberalii se considerau marii câştigători ai acestei alianţe, care părea că le asigură un acces mai facil la funcţiile de aleşi locali. Încet, dar sigur, PNL rămâne fără identitate şi se lasă înghiţit de un colos de stânga. Un semnal de alarmă pe care îl trag deocamdată doar vechii grei din PNL, care nu privesc cu ochi buni politica de tip „fac numai ce vreau eu” a lui Crin Antonescu. Mai ales „greul” Patriciu, al cărui ziar a comandat sondajul IMAS.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: