USR vrea România în "Alianţa Bateriilor". Avantajul pentru Gorj

Cu PSD şi ALDE la guvernare, România nu are nicio şansă pentru a se dezvolta economic şi a ţine pasul cu noile tehnologii, se arată într-un comunicat al USR. La aproape trei luni de la scrisorile deschise adresate de Uniunea Salvaţi România, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Economiei, Niculae Bădălău, nu au iniţiat niciun demers pentru ca România să facă parte din iniţiativa europeană "Alianţa Bateriilor".

Această iniţiativă promovează o cooperare transfrontalieră şi integrată pentru a acoperi întreg lanţul de producţie a bateriilor care vor face parte din tranziţia către o energie curată, cu emisii scăzute de carbon.

Alianţa Bateriilor mai presupune facilitarea accesului la resursele europene de materii prime şi consolidarea sprijinului acordat de UE în domeniul cercetării şi inovării pentru tehnologiile avansate în sectorul bateriilor. Conform estimărilor Comisiei Europene, Europa ar putea construi o piaţă a bateriilor de 250 de miliarde de euro!

"Am cerut ca Guvernul României să facă toate demersurile pentru a include România în Alianţa Bateriilor. Credeţi că am primit vreun răspuns? Probabil că nici nu s-au sinchisit să citească, darămite să mai şi răspundă. De curând, i-am scris şi vice-preşedintelui Maros Sefcovic, pentru a semnala valoarea extraordinară pe care ar putea-o aduce România în cadrul acestei iniţiative. Avem rezerve de gaze în Marea Neagră şi am putea juca un rol important în sectorul chimic, într-o piaţă liberă şi concurenţială. Şi rezervele de grafit din Gorj pot contribui la producţia de baterii. Avem şi două institute de cercetare la Râmnicu Vâlcea şi Piteşti în domeniul tranziţiei la motoare electrice. Este, însă, de datoria guvernului să meargă la Bruxelles pentru a negocia astfel de lucruri. Mai avem două luni de preşedinţie a Consiliului UE şi am putea face o prioritate din includerea României în această iniţiativă europeană! Oare se aude la Palatul Victoria?", a spus Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Ţări precum Suedia, Finlanda, Belgia, Polonia, Franţa, Italia, Cehia, Spania şi Slovacia au participat, marţi, la cea de-a treia reuniune la nivel european a Alianţei Bateriilor, găzduită de vice-preşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Uniunea Energetică, Maros Sefcovic.

"Deşi România se poate integra în acest proiect al Uniunii Europene, având atâtea resurse de materii prime necesare producţiei de baterii, ţara noastră nu este nicăieri! Guvernanţii noştri, de altfel mari 'patrioţi' în Europa, au lucruri mai importante de făcut: salvarea lui Liviu Dragnea, gaze ieftine pentru Ioan Niculae, modificarea Codurilor penale, să impună oameni obedienţi în administraţia publică... Ei nu se încurcă cu fleacuri, nu îşi bat capul cu o industrie a viitorului, cu crearea de locuri de muncă bine plătite în sectorul privat sau cu tranziţia energetică", a mai adăugat deputatul USR Cristina Prună.

Vizualizări: 1,072

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: