Va trece Falcă de Macovei?

Nici nu a apucat bine primarul Aradului, Gheorghe Falcă, să îşi construiască aureola de candidat cu şanse la şefia PDL, că a primit o trosnitură de la Monica Macovei, cea mai acerbă luptătoare anticorupţie din partid, dacă nu chiar singura. „Eu nu văd ales la conducerea partidului pe cineva care are dosar penal”, a spus sec europarlamentarul PDL, care l-a trimis pe Falcă „să îşi rezolve mai întâi problema la instanţă, dacă e nevinovat, nu să tot ceară amânări”.  Vocea Monicăi Macovei se aude destul de puţin în ţară, dar este extrem de sonoră în spaţiul european, acolo unde activează ca europarlamentar. Macovei este susţinută de Partidul Popular European (PPE) în demersul ei de a pune la punct un sistem european anticorupţie. Ori PDL este afiliat la popularii europeni şi trebuie să ţină cont de părerea acestora.

Dar, să vedem care sunt problemele penale ale lui Falcă. Acesta a fost trimis în judecată în octombrie 2007 pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmat de obţinerea unui avantaj patrimonial, cu consecinţe deosebit de grave. Concret, primarul Falcă este acuzat că a influenţat Consiliul Local să aprobe vânzarea unui teren de 5,2 hectare în centrul Aradului firmei Elcon, pentru 840.000 de euro. O zi mai târziu, firma a revândut terenul pentru aproape 2.940.000 de euro. Fapta s-a petrecut în 2006, la aproximativ un an după ce primarul Falcă făcuse cu aceeaşi firmă un schimb imobiliar: cedase apartamentul său de 90 mp, situat la etajul 9 al unui bloc vechi, contra unei case de 242 mp, în centrul Aradului. Diferenţa de valoare între cele două imobile a fost estimată de procurori la 111.550 euro. De altfel, pe cei de la Elcon nici nu i-a interesat apartamentul lui Falcă, din moment de l-au vândut la două săptămâni după efectuarea schimbului cu 80.000 de euro. Şi acesta este doar dosarul în care Falcă a fost trimis în judecată, alte câteva zăcând la organele de anchetă.

Anunţul că Falcă poate fi un favorit al alegerilor din PDL a fost făcut în ultimele zile de Elena Udrea. A venit apoi o susţinere din partea lui Stolojan şi vor mai fi probabil şi altele, pe măsură ce se vor apropia alegerile. Din partea cealaltă am remarcat în ultima perioadă doar disponibilitatea lui Blaga de a candida, în cazul în care Boc nu va fi lăsat…

Cert este că, de luni bune, Falcă pare singurul care mută pe tabla de şah a PDL. Şi-a impus câţiva miniştri în guvern, inclusiv pe finul Traian Igaş la MAI, impune schimbări de lideri la filiale, cum ar fi cazul numirii lui Ruşeţ la Gorj, şi îşi marginalizează încet, dar sigur, toţi posibilii adversari.

Şi aş trage două concluzii. Unu - din păcate, în PDL nu a existat şi nu va exista o tabără Monica Macovei. Doi – candidatura lui Falcă la PDL o va legitima şi pe cea a lui Năstase la PSD, despre care vorbesc tot mai mulţi „cunoscători” în ultima vreme.

Vizualizări: 224

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: