Verdețurile de primăvară, mai scumpe și mai puține în piețe. Ce probleme întâmpină producătorii

Anul acesta salata verde, ceapa și usturoiul verde vor fi mai puține în piețe și cel mai probabil mult mai scumpe decât anul trecut. Se va întâmpla asta pentru că majoritatea producătorilor vor vinde marfa en-gross și nu vor mai ajunge cu ea în Piața Centrală, iar producția este la jumătate față de anul trecut.


 


Alin Toma este un producător cunoscut din județul Gorj. Acesta dețin mai multe solarii în comuna Mușetești de care se ocupă împreună cu familia.  Răsadurile, verdețurile și legumele cultivate de acesta ajungeau în piața din Târgu-Jiu. 

Anul acesta, producătorul gorjean a cultivat la jumătate față de anul trecut și cel mai probabil salata verde și ceapa verde le va vinde en-gross. 

”Au apărut în solarii verdețurile de primăvară, dar cel mai probabil anul acesta nu o să mai ajungem cu ele în piața pentru că nu am reușit să închiriem o masă. Noi suntem producători, avem produse sezoniere și nu ni se dă masă decât pe tot anul, deși noi vindem câteva luni.  În plus de asta, anul acesta toate semințele s-au dublat și am cultivat la jumătate față de anul trecut. Am pus doar 5.000 de fire de salată pe care le voi da en-gross de acasă. Motorina până la Târgu-Jiu mă costă 50 de lei, chiria la masă costă și nu mă aleg cu nimic. Anul trecut am vândut salata cu 1,8 lei firul și acum îl dau cu 1.6 lei en-gross, deci mai ieftin în contextul în care prețurile au sărit”, a declarat Alin Toma.

Producătorul gorjean se gândește serios ca la anul să renunțe la verdețurile de primăvară și să cultive doar legume. ”În mod sigur la anul nu o să mai pun salată și ceapă verde pentru că nu se merită. Efectiv muncim degeaba. O să merg doar pe răsaduri, roșii, ardei, vinete și ce mai punem noi în solar. Sper ca până la vară să iau și o masă în piață, dacă nu și legumele le voi da tot en-gross de acasă. Mai bine stau degeaba decât să muncesc degeaba sau pentru alții”, a mai adăugat gorjeanul

Cumpărate de la comercianți, în mod sigur trufandalele de primăvară vor fi mult mai scumpe la tarabe sau în magazine.

Galerie foto




Vizualizări: 869

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: