“Verzii” din Gorj susțin finalizarea lucrărilor hidro de pe Jiu

Partidul Verde va susține în Parlamentul României modificarea legislației pentru a dezvolta producția de energie verde în România, a transmis Ștefan Ghimiși, candidatul PV Gorj pentru un post de senator.

Acesta a făcut referire la hidrocentralele abandonate de pe Jiu. Lucrările sunt în mare parte finalizate, dar o instanță de judecată le-a blocat, pentru că astfel de lucrări nu mai sunt permise de legislația europeană în arii naturale protejate, cum este cazul Defileului Jiului.

Ghimiși a explicat însă ce ar însemna distrugerea a ceea ce s-a făcut deja, pentru a fi adus terenul la stadiul inițial. “Pentru a realiza condiţiile cerute de procedura pentru abandonarea barajelor este necesară demolarea a zeci de mii de mc de beton supraarmat de rezistenţă mecanică ridicată care trebuie concasat şi îndepărtat din albie pentru a elibera albia naturală așa cum a fost înainte de a construii. În acest caz refacerea albiei majore a râului Jiu este greu de realizat, iar costurile evaluate de I.S.P.H. sunt uriaşe”, a explicat candidatul Partidului Verde la Senat.

Mai mult, prin faptul că nu a fost finalizată investiția de pe Jiu, au fost colmatate până în prezent acumularea Vădeni şi acumularea Târgu Jiu, în procent de circa 30%, fapt ce le reduce siguranţa în exploatare datorită reducerii volumului disponibil pentru atenuarea viiturilor. De asemenea, susține Ghimiși, s-au produs inundații ale terenurilor riverane, în special pe malul drept, în dreptul comunei Turcinești. Mai mult, s-a produs schimbarea traseului cursului râului Jiu cu prăbușiri ale malurilor.

Interesant este că două formațiuni ecologiste propun candidați în Gorj, PER și PV, și ambele susțin reluarea și finalizarea investițiilor de pe Jiu, pentru care Hidroelectrica a cheltuit deja peste o sută de milioane de euro. Asta în timp ce cunoscute organizații de mediu, în general cu finanțare din afara țării, au militat pentru oprirea lucrărilor și chiar au reușit să facă asta. (A.A.)

Galerie foto




Vizualizări: 1,287

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: