Videanu, acuzat că a intervenit pentru complexurile din Gorj

Fostele complexuri energetice din Gorj, ce formează acum Complexul Energetic Oltenia, apar în raportul Corpului de Control făcut la Hidroelectrica, în urma căruia fostul ministru Adriean Videanu va fi cercetat de DNA. Fostul ministru este acuzat că de mai multe ori a intervenit pentru favorizarea complexurilor din Gorj. Videanu respinge toate acuzaţiile şi invită procurorii să studieze declaraţiile de avere ale lui Ponta, dacă vor să facă dosare serioase.

Adriean Videanu este acuzat că ar fi aprobat un memorandum privind modificarea în favoarea Complexului Energetic Turceni a contractului de vânzare - cumpărare a energiei electrice, prin stabilirea unui preţ mai mare faţă de cel reglementat de ANRE, faptă prin care ar fi produs o pagubă de 44,8 milioane lei patrimoniului Hidroelectrica. 

Este vorba cel mai probabil de acel mix de energie realizat acum trei ani între hidro şi termo, pentru a ieşi cu un pachet de energie la export, la un preţ competitiv. Măsura a salvat atunci atât complexurile energetice, cât şi SNLO de la faliment. Interesat este că şi în această perioadă, când ar fi nevoie de o măsură similară, s-a vorbit de realizarea unui mix de energie pentru export, dar probabil măsura va fi abandonată, chiar dacă CE Oltenia este într-o situaţie extrem de dificilă.

Fostul ministru Ion Ariton este de asemenea acuzat că a intervenit, în mod direct, în favoarea Complexului Energetic Craiova, Complexului Energetic Turceni, SNLO Oltenia, în relaţia contractuală a acestor companii cu Hidroelectrica, şi a cauzat prejudicii totale de 169,8 milioane lei pentru Hidroelectrica.

Premierul Victor Ponta declară că pierderile totale ajung la 553,1 milioane lei, pe perioada 2009-2011, motiv pentru care Guvernul a depus plângeri penale pentru 28 de fapte de abuz în serviciu împotriva foştilor miniştri ai Economiei Adriean Videanu şi Ion Ariton, împotriva foştilor secretari de stat Tudor Şerban şi Claudiu Stafie şi a mai multor foşti directori ai Hidroelectrica. 

CE SPUNE VIDEANU

Liderul PDL Adriean Videanu susţine că Hidroelectrica a fost condusă, în mandatul său, de cel mai bun manager, paradoxal, membru al PSD, care a făcut o companie puternică şi profitabilă. „Victor Ponta, nu vei scăpa de plata pagubelor produse prin intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica. Aşa cum nu vei scăpa de plata banilor pe care i-ai furat de la complexele energetice Turceni şi Rovinari. Pe cei interesaţi de hoţiile lui Victor Ponta, şi mă gândesc inclusiv  la DNA, îi îndemn să studieze declaraţiile de avere ale acestuia din anii 2006-2007-2008-2009. Hoţiile lui sunt evidente", mai spune Videanu.

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: