Viitorul energetic al Gorjului, dezbătut la UCB

Viitorul energetic al judeţului Gorj şi nu numai, a fost amplu dezbătut ieri în cadrul unui seminar organizat pe această temă la Universitatea “Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu. Reprezentanţi ai marilor companii energetice din judeţ au prezentat în faţa studenţilor şi profesorilor de la UCB diferite aspecte ale instituţiilor pe care le guvernează şi au încercat să propună soluţii pentru reducerea gazelor cu efect de seră.

Seminarul a fost propus în contextul Conferinţei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice, care se desfăşoară în această perioadă la Copenhaga. Responsabilul cu oficiile de gazdă a fost Gheorghe Gămăneci, cancelarul general al UCB. Acesta a deschis oficial reuniunea şi a prezentat succint toate întrunirile care au avut loc la nivel mondial până în prezent, pentru reducerea poluării şi stoparea schimbărilor climatice. Gămăneci a insistat asupra importanţei conferinţei de la Copenhaga, unde se aşteaptă luarea unor decizii importante pentru viitorul planetei: “Este esenţial ca liderii celor mai puternice ţări din lume să ajungă la un acord internaţional pentru limitarea gazelor cu efect de seră. Toate activităţile din capitala Danemarcei sunt într-un fel, continuarea Protocolului de la Kyoto din 1997, care din păcate n-a avut prea mare succes la vremea respectivă”. Cancelarul UCB a mai precizat că există soluţii pentru conservarea mediului, care însă contravin intereselor economice ale marilor puteri ale lumii. Diminuarea efectelor de seră ar însemna închiderea marilor companii producătoare de energie, care sunt de altfel şi principalii poluatori. De asemenea, viitorul planetei este ameninţat şi de explozia demografică fără precedent, populaţia globului depăşind în prezent pragul de 6 miliarde de locuitori. Gămăneci a declarat că problemele legate de schimbările climatice ar trebui să fie prioritare şi speră ca reprezentanţii statelor lumii să lase reticenţa la o parte şi să ajungă la un acord cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu cel puţin 20 %.

Gorjul, capitala energetică a ţării

Printre invitaţii de seamă ai seminarului s-au numărat reprezentanţii Hidroelectrica, CEZ, Complexului Energetic Turceni, ai Complexului Energetic Rovinari, Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi ai Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj. Cu toţii au recunoscut că judeţul nostru este principalul producător de energie la nivel naţional, dar în acelaşi timp, contribuie din plin la emisiile de CO2, în special din cauza celor două complexe energetice. Chiar dacă au existat şi momente când s-a propus închiderea minelor şi, automat, importarea energiei electrice din ţările vecine, această variantă a fost repede abandonată, întrucât n-a fost considerată una foarte rezonabilă. Pe de altă parte, Ion Tiriplică, directorul Hidroelectrica SA Gorj, afirmă că societatea respectivă este un producător de energie nepoluantă: “În ţară există 11 sucursale ale Hidroelectrica, care produc energie pură, pe baza apei, fără a afecta însă mediul înconjurător. În 2009, am ocupat locul 4 în Top 100 cele mai valoroase companii şi ne dorim să rămânem pe un loc fruntaş şi să contribuim, pe cât posibil, la reducerea noxelor”. La polul opus, ceilalţi participanţi s-au văzut nevoiţi să recunoască faptul că marile companii pe care le reprezintă au efecte vizibile în ceea ce priveşte intensificarea gazelor cu efect de seră. Este cazul celor de la SNLO, care au recunoscut dificultăţile cu care se confruntă din cauza lipsei alocaţiilor bugetare şi a încercărilor de redare a terenurilor afectate de minerit în circuitele naturale. Şi reprezentanţii celor două complexe energetice au admis că, din păcate, nu prea există nişte soluţii pentru diminuarea poluării şi că proiectele propuse pentru acest lucru sunt unele foarte costisitoare. Cu toate acestea, se urmăreşte pe cât posibil înlocuirea combustibililor fosili cu energia nucleară şi creşterea eficienţei energetice. Până una alta, toată lumea aşteaptă cu nerăbdare rezultatele dezbaterilor de la Copenhaga, care se vor încheia vineri.

Vizualizări: 86

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: