Vin banii de la PNI pentru CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia, OMV Petrom şi Romgaz vor primi aproximativ 185 milioane de euro, în urma aprobării de către Camera Deputaţilor a proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2015, referitoare la recuperarea prin Planul Național de Investiții a unei părți din suma cheltuită pentru modernizare și investiții de mediu.

Complexul Energetic Oltenia apare în listă cu „Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 4, de 330 MW, pe lignit” - Sucursala Electrocentrale Rovinari”, la care plafonul maxim de finanţare este de 61.325.000 de lei și „Reabilitarea şi modernizarea blocului nr. 7, pe lignit” - Sucursala Electrocentrale Işalniţa, la care plafonul maxim de finanţare este de 33.556.675 de lei.

Liberalii și-au asumat deblocarea acestor bani, după cum a scris pe Facebook deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Economiei: „În perioada 2011-2012, guvernul pe care-l susţineam atunci a aprobat Planul Naţional de Investiţii, plan care urmărea modernizarea sectorului de producere a energiei electrice. Mă bucur că, astăzi (n.r. ieri), după 5 ani de tergiversări, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat cu unanimitate de voturi proiectul cofinanţării prin mecanismul de alocare tranzitorie cu titlu gratuit a certificatelor de Gaze cu Efect de Seră unor producători de energie electrică, materializat prin alocarea a aproximativ 185 milioane de euro pentru modernizarea sectorului de producere a energiei electrice din România”. 

Toţi producătorii de energie care poluează sunt obligaţi să achiziţioneze certificate de gaze cu efect de seră până în 2020. În luna iulie 2016, Guvernul a deblocat schema de ajutor de stat pentru care producătorii de energie pot aplica în scopul finanţării nerambursabile, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, a proiectelor de investiţii cuprinse în Planul Naţional de Investiţii 2013-2020 (PNI), care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi modernizarea producţiei de energie electrică din România. Executivul preciza, în iulie 2016, că această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaţionalizată, deşi PNI a fost aprobat în 2013, iar de la acel moment, până în 2016, în cont s-au acumulat constant fonduri.

Vizualizări: 2,448

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: