Voluntar în Târgu Jiu, un proiect de activare civică

Asociația pentru Democrație Educație Respect a implementat în perioada Septembrie – Decembrie 2022 proiectul “VOLUNTAR ÎN TÂRGU-JIU”.

Scopul proiectului a fost promovarea voluntariatului în municipiul Târgu-Jiu în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 14–35 ani prin metode non-formale.

Principalele obiective urmărite prin implementarea proiectului au fost: creșterea gradului de conștientizare a tinerilor cu privire la valoarea voluntariatului pentru comunitatea locală; creşterea calităţii experienţei de voluntariat şi asigurarea caracterului inclusiv al voluntariatului, pe fondul schimbărilor demografice şi al orientărilor valorice ale populaţiei; creşterea gradului de promovare a voluntariatului în rândul comunității locale.

Beneficiarii direcți ai proiectului au fost peste 220 tineri (14 – 35 ani) din Municipiul Târgu-Jiu..

Activitățile destinate grupului țintă au fost următoarele:

1.       Seminar interactiv „Voluntar în Târgu-Jiu” – la care au participat 223 elevi afiliați la 3 licee din Târgu Jiu, astfel:

-         Luni, 07 noiembrie 2022 - Colegiul Economic "Virgil Madgearu" Târgu-Jiu

-         Miercuri, 09 noiembrie 2022 - Colegiul Național „Spiru Haret” Târgu-Jiu

-         Luni, 14 noiembrie 2022 - Liceul de Arte "Constantin Brăiloiu" Târgu-Jiu

Mentorul seminarului a fost chiar președintele ADER, Ștefan Sorinel Ghimiși care i-a ajutat pe tineri să găsească cele mai bune răspunsuri la întrebări ca: De ce să fiu voluntar? Cum pot fi voluntar? Care sunt calitățile și responsabilitățile unui voluntar?. Aceste seminare au avut ca obiectiv dezvoltarea atitudinii necesare implicării active în schimbarea si dezvoltarea comunității locale. 

2.       Training „Coordonator de voluntari”  – la care sunt înregistrați 35 elevi

In anul 2023, Municipiul Târgu-Jiu va fi Capitala Tineretului din Romania, ceea ce va presupune organizarea multor acțiuni pentru tineret și prin urmare vor fi implicați numeroși voluntari în desfășurarea acestora. În acest scop, echipa ADER a considerat necesar pregătirea unor coordonatori de voluntari. Modulele de

Programa training-ului a vizat patru module de curs: Modulul 1 - Voluntariat; Modulul 2 - Public Speaking; Modulul 3 – Comunicarea; Modulul 4 - Lucrul în echipă.

3.       Eveniment stradal Ziua Internatională a Voluntariatului – la care au participat 60 elevi

Pe 05 Decembrie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Internatională a Voluntariatului, iar cu această ocazie, o parte dintre voluntarii ADER au participat la un eveniment de promovare a voluntariatului în orașul lui Brâncuși lângă Coloana Infinitului

Voluntariatul este empatie în acțiune, este baza unui viitor incluziv, astfel că încurajarea tinerilor de a participa la acțiuni de voluntariat este importantă pentru o dezvoltare sustenabilă.

 
 

Proiectul a fost realizat cu sprijinul UAT Municipiul Târgu Jiu și al Consiliului Local Târgu Jiu. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția UAT  Municipiul Târgu Jiu  și nu implică nicio responsabilitate din partea acesteia.

Asociația pentru Democrație Educație Respect din Târgu-Jiu (ADER)                                                   

Galerie foto




Vizualizări: 464

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: