Vor ca profitul companiei să fie împărțit cu salariații

După ce oficialii Complexului Energetic Oltenia au anunțat că, în sfârșit, compania a intrat pe plus, liderii de sindicat speră ca asta se va simți și în buzunarul angajaților. Sindicaliștii au solicitat ca profitul să fie împărțit cu salariații, dar nu se știe cât sau dacă vor primi vreun leu.

În cazul companiei energetice, care vine după mulți ani în care a înregistrat pierderi importante, aceasta nu e obligată de lege să împartă tot profitul. Ci doar dacă mai rămâne ceva după ce acoperă pierderile din anii anteriori.

Așa se face că liderii de sindicat sunt reținuți când vine vorba de această discuție deși speră ca salariații să primească ceva în plus acum când compania va înregistra profit.

De asemenea, se așteaptă și majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2023. “Pe solicitarea avută de FNME și Univers, s-au discutat două probleme. Vine 1 ianuarie și sigur Guvernul va lua o decizie privind salariul minim. E acea solicitare ca toate clasele din grila de salarizare să fie translatată cu mărirea salariului minim pe economie. Se discută pe la colțuri că va fi 3.000 de lei. Să dea Dumnezeu să fie mai mult, că inflația e mult mai mare”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, liderul Federației Naționale Mine Energie.

Bugetul rectificat al companiei a fost deja publicat în Monitorul Oficial, a mai anunțat președintele FNME. „Am solicitat participarea la profit a salariaților. A apărut vineri, în Monitorul Oficial, și bugetul de venituri și cheltuieli rectificat al CE Oltenia. E rubrica acolo. Să dea Dumnezeu să îndeplinim toate condițiile și să putem lua banii. Pe lege, o compania ca să dea participare la profit, poate să dea 10% maxim din profitul net, dar nu mai mult de un salariu de bază brut. La companiile care merg foarte rău, cum a fost cazul companiei noastre, atunci când ai profit, ca să poți da înainte de a trece la aceste chestiuni, compania trebuie să acopere pierderile de anii anteriori. După ce le acoperă, dacă mai rămâne profit, atunci se poate da. În bugetul de venituri și cheltuilei, compania și-a propus treaba aceasta. Exercițiul financiar se încheie în aprilie-mai și până atunci mai vedem ce se întâmplă”, a mai spus Pîrvulescu, într-o emisiune la Gorj Online.

Vizualizări: 1,903

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: