Vosganian vrea mai multe ouă la guvern

Guvernanții au găsit soluția ideală ca să mai uităm de foame. Ne oferă porție dublă de circ. Ba, primăreasa Capitalei a dat public asigurări, la inaugurarea unei statui, că „circul are viitor în România”. Cum viitorul începe azi, în aceeași zi ne-a oferit o porție consistentă de circ deputatul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei.

Tema lui Varujan Vosganian nu a fost una legată de justiție, având omul problemele lui, ci de ouă. Fostul ministru a scris pe facebook că „Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduvește bugetul de cincizeci de bani”. Presupunând că vom face ochii mari, Vosganian a și argumentat. Iată partea cea mai interesantă din postarea alesului neamului: „Să presupunem că folosim, în demonstrația noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparține unei ferme, cealaltă unui coteț. Oul fermierului va lua calea pieței și va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puțin). Oul gospodarului va trece direct din coteț în tigaie. Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit și pe dividende, impozit pe salarii și contribuții la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile și profiturile obținute din producția fermierului, din prestațiile angrosistului și din serviciile supermarketurilor reintră în circuit și generează iarăși impozite și taxe. În schimb, oul din coteț, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban”.

Și ca să înțelegem cât de mult fraudăm bugetul, deputatul ne explică faptul că nu o facem doar cu ouă mâncate din propria curte, ci și cu „roșiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc”.

Să nu credeți că așa e peste tot în lume. Zice Vosganian că oamenii din Danemarca sau Franța „nu au găini în curte și nici nu amestecă în ceaun roșiile pentru bulion ori prunele pentru magiun”. 

În final, deputatul face și un calcul. Văduvim bugetul cu multe miliarde de lei, din cauza acestei înclinații spre autoconsum. Deputatul nu a spus însă tot ce avea pe suflet, așa că ne simțim datori să completăm. Vă dați seama că ăștia nu-și pot dubla pensiile nesimțite din cauză că unii mănâncă ouă de la găina din curte? Vă dați seama că ar putea fura mult mai multe miliarde de la buget dacă am mânca toți ouă cu TVA? Vă dați seama că unii ar putea trece de la vilă la palat, alții de la palat la castel?

Și ar mai fi ceva, vă dați seama că ăștia iau de la fermieri 50 de bani la fiecare ou vândut cu un leu?

Vizualizări: 617

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: