Vrea bani să scoată comuna din noroaie

Primarul din Stăneşti îşi pune speranţele în noul Guvern că va sprijini localitatea pe care o conduce să iasă din nămoale. Jumătate din comună are nevoie de asfalt. Sunt patru sate unde uliţele sunt tot de pământ şi pline de gropi. Edilul spune că are mâinile legate. Fondurile din bugetul local sunt prea mici, iar bani europeni nu a reuşit să atragă.

În total, primarul Ştefan Blideanu a explicat că ar avea nevoie de 15 milioane de lei ca să poată asfalta toate drumurile comunale din cele patru sate care au rămas vitregite la acest capitol. Edilul a adăugat că a încercat să obţină fonduri de la Uniunea Europeană şi de la Guvern, însă fără vreun rezultat: „În ceea ce priveşte drumurile, stăm foarte prost. Jumătate din drumurile comunale sunt neasfaltate. Am depus proiecte inclusiv pe AFIR. Nu am avut punctaj. Am făcut cerere şi la Fondul de Investiţii. Am depus şi trei proiecte de asfaltare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar nu mi s-a aprobat niciunul. Am depus pe PNDL 2 şi acum doi ani. Am depus cinci proiecte şi mi s-a aprobat un singur proiect, cu şcoala de la Stăneşti, grup social şi dotări cu mobilier”.

Oamenii din cele patru sate sunt revoltaţi. „E bătaie de joc. În România, în 2019, mai avem puţin şi trecem în 2020 şi noi tot cu uliţe de pământ şi noroaie la poartă”, a spus un localnic. „Nici nu îşi vine să scoţi maşina din curte când vezi ce drum ai la poartă. E dezastru. Sunt gropi peste tot. E nămol, când plouă şi când ninge, totul devine impracticabil”, a mai precizat un alt localnic.

Primarul şi-a făcut calcule, dar nu vrea să rişte şi să facă modernizările cu bani din vistieria primăriei. Ultima dată când a făcut acest lucru a ajuns în prag de faliment. „Sunt 15 kilometri de drumuri nemodernizate. Am făcut calcule pentru un tronson de 7 kilometri, cam 74 de miliarde de lei vechi este valoarea proiectului: asfaltare şi şanţuri betonate. Cam 200 de mii de euro kilometrul de drum asfalt. Cam pe aici e preţul. Am asfaltat acum doi ani pe bugetul local doi kilometri şi ajunsesem la nişte datorii de vreo 13 miliarde de lei vechi şi m-am blocat. Nu am plătit salariile o perioadă şi de aici au urmat tot felul de sancţiuni, de amenzi şi abia după un an am reuşit să achit şi salariile. Am riscat să asfaltez pe buget local, dar mi-a fost foarte greu”, a mai explicat Ştefan Blideanu.

Acesta îşi pune speranţele în noul Guvern mai ales că edilul a obţinut mandatul de primar pe lista PNL. „Am promisiuni. Am discutat cu domnul ministru de Finanţe, cu domnul deputat Dan Vîlceanu şi am promisiuni că Guvernul îşi va întoarce faţa şi către comuna Stăneşti pentru că cealaltă guvernare şi-a bătut joc de noi”, a mai declarat Blideanu.

Vizualizări: 1,169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: