Vrea referendum la Tismana pentru revenirea la statutul de comună

Un consilier local din orașul Tismana, județul Gorj, readuce în actualitate discuția privind revenirea localității la statutul de comună. Ion Popescu vrea să determine administrația locală să facă demersurile necesare în acest sens, drept pentru care a făcut apel la cetățeni să fie prezenți la ședința ordinară din luna ianuarie a Consiliului Local Tismana.

Consilierul independent Ion Popescu a inițiat și un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum pentru ca Tismana să treacă de la statutul de oraș la cel de comună. Uitase că semnase deja în acest sens o hotărâre care a fost adoptată în 2016 de Consiliul Local Tismana, drept urmare a renunțat la proiect.

În schimb, spune că vrea să pună presiune pe administrația locală să pună în aplicare hotărârea adoptată acum mai bine de doi ani. ”S-a aprobat inițierea unui referendum în iulie 2016, dar, atenție, la articolul al doilea au scris că organizarea se va face după modificarea legii 351/2001. Ca să modifici legea trebuia făcut un referendum în localitate, să ia legătura cu deputații și senatorii și să meargă în Parlamentul României. Cum să ceri modificarea legii fără referendum? Asta e acoperirea lor. Nu s-a dorit. Avem ședință pe 31 ianuarie și fac apel la toți locuitorii satelor aferente să participe la ședință. O să-i transmit domnului primar să ducă la îndeplinire hotărârea Consiliului Local”, a declarat Ion Popescu.

Popescu i-a amintit primarului Marian Slivilescu că a promis în campania electorală că va face demersurile necesare astfel încât Tismana să redevină comună.

Consilierul spune că trebuie ca Tismana să redevină comună pentru că asta își doresc cetățenii. A întocmit și liste cu semnături din toate satele orașului. Spune că de la an la an au fost majorate taxele și impozitele locale, în condițiile în care oamenii nu beneficiază de rețele de canalizare, alimentare cu gaze, iar drumurile sunt praf.

Primarul din Tismana spune că nu a sistat demersul și că periodic discută cu parlamentarii gorjeni, dar că localitatea nu poate redeveni comună pentru că nu există o lege care să permită acest lucru. ”Legea administrării teritoriului are o reglementare care spune că sprijină transformarea satelor în comune și a comunelor în orașe. Punct. Din acest motiv, toți cei care au vrut să facă treceri, au trebuit să renunțe pentru că li s-au respins cererile. Nu există prevedere că și de la oraș poți să ajungi comună. Imediat ce va apărea o astfel de reglementare, noi acționăm. Am făcut demersuri”, a comentat primarul Marian Slivilescu.

Vizualizări: 4,559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: