Vremuri grele la stat. Fără salarii de 3 luni!

Angajații Primăriei Stănești sunt pe cale să stabilească un record local în materie de „sclavie pe plantația statului”, după ce în ultimele trei luni nu le-a mai fost plătit nici un salariu, nici mărit, nici nemărit. Pe hârtie, de la 1 iulie, leafa le-a crescut cu 20%, dar, practic, pe card nu le-a mai intrat un salariu din luna iunie. Norocul lor a fost dat de rude și prieteni înțelegători, care i-au mai ajutat cu ce au putut, dar, de acum încolo, odată cu venirea sezonului rece, oamenii încep să își dea seama că le trebuie totuși și bani în buzunare, nu doar obligații în fișa postului.

Primăriile din județ au mai avut probleme cu banii pentru salarii de-a lungul anilor, dar trei luni de neplată nu au fost înregistrate niciunde până acum. Stăneștiul, o localitate cu doar 2.300 de locuitori, e pe cale să ridice ștacheta la acest capitol după ce Finanțele Publice au decis să blocheze conturile primăriei din cauza datoriilor pe care bugetul local le înregistra la diverse firme. Lucrări mai mari au început încă din mandatul fostului primar la canalizare și asfaltarea unui drum, la începutul acestui an primăria mai având de plătit circa 650.000 de lei. Așa că Finanțele au dirijat banii spre plata arieratelor din trecut, contul de salarii al Primăriei Stănești rămânând gol.

„Am înțeles situația, dar avem şi noi cheltuieli”

În tot acest timp salariații au venit la muncă și au sperat că își vor lua în cele din urmă lefurile. „Eu nu sunt în situația aceasta, fiind mai în vârstă, dar am colegi care au copii. A început și pentru ei anul școlar, cred că toată lumea știe cât de multe cheltuieli presupune lucrul acesta. Toți au avut o nevoie foarte mare de bani, mai ales că de trei luni nu s-a plătit nimic. Norocul pentru unii copii a fost că muncește celălalt părinte. Ceilalți s-au descurcat așa cum au putut, unii ne mai producem câte ceva în gospodării, mai avem grădini și ne-am descurcat”, a spus o salariată a Primăriei Stăneşti. Un alt angajat a menționat și că el că „fără bani nu se poate sta, pentru că am lucrat fără bani, am înțeles situația, dar avem și noi cheltuieli în fiecare zi, ca toată lumea trebuie să plătim rate, pachetele de zi cu zi, facturi și toate celelalte”.

Nu sunt bani!

Șefii primăriei, adică primarul și viceprimarul, admit că nu sunt bani suficienți la buget și, ca urmare, nu au cum să rezolve problema, și ei fiind printre cei care nu și-au încasat lefurile de trei luni. Viceprimarul Dumitru Apostu chiar recunoaște că împreună cu ceilalți angajați a ajuns să facă voluntariat în primărie, dar fără să știe cât va mai putea fi suportată situația actuală. Primarul Ștefan Blideanu declară că i-ar trebui vreo 70.000 de lei pentru a plăti lefurile pe o lună, cu dări cu tot către stat.

Salariile au fost majorate de la 1 iulie cu 20%, conform noii legi de salarizare unitară în sistemul bugetar, dar Primăria Stănești încă nu a făcut plata salariilor pe luna iunie, când nu erau mărite. „Nu putem aplica noua legislație pentru că nu am ajuns cu salariile la plata pe luna iunie. După aceea e normal să plătim salariile majorate. Dacă nu era legea, nu făceam nicio majorare, pentru că nu avem bani nici pentru cele de dinainte. O rectificare de buget ne-ar putea ajuta, asta dacă ne sunt alocate fonduri, pentru că altfel ne va fi din ce în ce mai greu”, spune edilul.

TERMEN

Primarul primise termen de la inspectorii de muncă să rezolve problema până pe 6 septembrie, dar termenul a trecut, iar angajații încă așteaptă să vină și la ei vara pentru a primi salariul măcar pe iunie.

Vizualizări: 2,443

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: