Zece ani de pușcărie pentru că s-a dat drept medic

Sentință grea pentru un gorjean care a păcălit mai mulți bătrâni dintr-un oraș de pe malul Dunării. Bărbatul din Cărbunești s-a dat drept medic și a primit sume importante de bani pentru rudele sau prietenii pensionarilor care, chipurile, aveau nevoie urgentă de intervenții chirurgicale după ce ar fi suferit un banal accident casnic. Tânărul se află în arest preventiv încă de la Crăciun, fiind condamnat recent, în primă instanță, la peste 10 ani de închisoare.

D.I. locuiește fără forme legale în municipiul Brăila, fiind cunoscut cu antecedente penale. Modul de operare era același. Bărbatul își făcea bine temele despre victimele trecute de 70 de ani și spunea mereu aceeași poveste. Era schimbat doar „pacientul”.

Prima infracțiune a fost comisă în luna iulie 2019. „În noaptea de 9 iulie 2019, în jurul orei 22.00, persoana vătămată P.I., în vârstă de 80 de ani, a fost contactată, pe telefonul fix, de un bărbat necunoscut, în fapt inculpatul D.I., care, pretinzând că este medic, i-a adus la cunoștință că fiul nașilor dânsei a fost victima unui accident casnic, alunecarea pe podeaua umedă a băii, soldat cu rănirea multiplă și gravă a acestuia în zona coloanei vertebrale, solicitându-i să-i predea suma de 5.000 euro,  necesară asigurării asistenței medicale urgente a acestuia cu prilejul efectuării unei intervenții chirurgicale de către o echipă de medici elvețieni. Pentru a părea cât mai convingător, inculpatul a înlesnit persoanei vătămate posibilitatea de a dialoga și cu o persoană de sex femeiesc, pretinsă fiică a victimei, astfel încât a reușit să-i creeze persoanei vătămate convingerea cu privire la realitatea stării de fapt care îi fusese descrisă cu câteva momente înainte de interlocutorul ei, pretinsul  medic”, potrivit anchetatorilor.

Bărbatul se ducea apoi la locuințele bătrânilor din Galați, pentru a ridica banii, spunând că este „un trimis de-al medicului”. Iar scenariul s-a repetat de șase ori. Ultima dată, înainte de Crăciun. În acest fel, „medicul” din Cărbunești a reușit să strângă o mică avere: 70.000 de lei și 11.200 de euro.

Pericol social ridicat

Trimis în judecată, bărbatul a recunoscut acuzațiile. Instanța a apreciat că faptele săvârșite de inculpat prezintă un pericol social destul de ridicat.

Gorjeanul recidivist a fost condamnat pentru șase infracțiuni de înșelăciune și o tentativă la înșelăciune. „În temeiul (...) contopește pedepsele aplicate inculpatului D.I. în prezenta cauză și dispune ca inculpatul D.I. să  execute pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de 5 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv un spor de 5 ani și 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa de 10 ani și 4 luni închisoare”, a decis Judecătoria Galați.

Decizia instanței nu este definitivă.

Vizualizări: 3,478

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: