Zece echipe retrogradate în Liga 2 au dispărut

O analiză realizată de FRF relevă faptul că echipele care retrogradează din Liga 1 ajung să se desfiinţeze. O statistică îngrijorătoare pentru retrogradatele în Liga 2 pentru că, în ultimii nouă ani, zece echipe aflate în această situaţie au dispărut.

Lupta pentru evitarea retrogradării e strânsă în Liga 1, iar o statistică interesantă a FRF, care acoperă ultimul deceniu, arată că echipele care au căzut în Liga 2 nu au avut ulterior un parcurs foarte bun. Ba chiar au avut mult de suferit, unele chiar desființându-se.

Conform unui raport realizat de Federația Română de Fotbal, care a analizat toate formațiile căzute în Liga 2 în perioada 2010-2019, urmările nu au fost printre cele mai bune pentru multe dintre ele. Dintr-un total de 26 de echipe care au retrogradat, trei dintre ele făcând-o de două ori (Ceahlăul Piatra Neamț, ASA Târgu Mureș și ACS Poli Timișoara), doar 10 au fost mai inspirate în gestionarea momentului nefavorabil.

Patru încă mai evoluează în Liga 2 la ora actuală, printre acestea fiind şi Pandurii Târgu Jiu, în timp ce șase au revenit în Liga 1. În cazul celorlalte 18 nu a mai existat continuitate, astfel că cinci au dispărut după retrogradarea din Liga 1, cinci au început sezonul în Liga 2, dar nu l-au terminat, alte  trei au retrogradat în Liga 3 şi  cinci au rezistat în Liga 2, dar ulterior au retrogradat ori s-au desființat.

Cazuri celebre sunt Petrolul, care a luat-o de jos, iar acum se luptă pentru revenirea în Liga 1, dar şi Unirea Urziceni, care a fost campioană și s-a deființat.

Referitor la capitolul echipelor retrogradate și dispărute, Petrolul  a căzut în Liga 2 şi s-a desființat din cauza problemelor de ordin financiar, intrând în faliment. Se întâmpla la finalul sezonului 2015/16. Apoi, clubul a fost refondat de către suporteri din Liga a 4-a, iar acum gruparea ploieșteană este în lupta pentru promovarea în prima ligă. Sezonul se termină cu play-off, iar Petrolul va începe competiția de pe locul 5, cu 19 puncte. Alte cluburi care s-au desființat, dar care nu au reușit să revină, sunt Unirea Urziceni (2011), CS Turnu Severin (2013) și Corona Brașov (2014). Şi Politehnica Iași s-a desființat după retrogradarea din Liga 1, ediția 2009/2010, însă a reapărut apoi, inițial sub altă denumire, pe baza unui nou club format prin fuziunea celor de la Navobi Iași și Tricolorul Breaza.

Vizualizări: 1,000

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: