Zece mii de sarmale fierte în centrul orașului!

„Festivalul toamnei” s-a încheiat duminică la Târgu Jiu prin fierberea a zece mii de sarmale în Piaţa Prefecturii. Autorităţile au vrut să bată recordul pentru cea mai mare oală de sarmale, dar un record neomologat, pentru că nu a alocat nimeni 4.000 de lire sterline pentru a intra în Cartea Recordurilor. Sarmalele au ajuns la centrele de plasament.

Oala cu sarmale a dat greu în clocot pentru că era una cu totul specială. De formă dreptunghiulară, care semăna mai degrabă cu o cutie din inox, decât cu un ceaun tradițional, aceasta avea sub ea trei arzătoare de butelie, care cu greu au făcut față cantității mari pe care o aveau de fiert. „Forma ei paralelipipedică e interesantă pentru că noi, oltenii, suntem învățați cu o oală rotundă, să nu ne lovim. E bună și așa, important e ce se fierbe în ea, până la urmă”, a spus un domn, în timp ce o doamnă a criticat faptul că ditamai oala e ținută în aer liber, fără un capac. „E urâtă și mai stă și descoperită aici, pe unde circulă atâta lume. Mie nu îmi place cum arată și nici nu-mi face vreo poftă pentru că am luat niște carne de la o tarabă de acolo și am așa o senzație de vomă, de nu poftesc la nimic”, a spus femeia. Prin zonă a trecut şi prezidenţiabilul Teodor Meleşcanu care a spus că „oala” seamănă a tigaie, că lipseşte afumătura şi că ar fi trebuit s fie nişte varză tocată în mijloc.

Pofticioșii

Nu puțini au fost însă cei care au sperat că vor prinde măcar o porție de sărmăluțe, asta până când au aflat că toate cele 10.000 de sarmale din oală vor fi donate la centrele de plasament și la cele de ajutor pentru cei fără adăpost. „Eu îmi fac singură acasă, dar îmi place să privesc mai mult. Le-or da degeaba sau sunt cu bani?”, întreba o pensionară, curioasă să știe cum poate să mănânce câteva din sarmalele aflate în oală.

Alții au găsit și alte explicații pentru faptul că nimeni nu mânca sarmale, neștiind destinația finală a acestora. „Păi nu se prea îngrămădește nimeni să mănânce pentru că probabil nu sunt calde, nu vedeți ce foc mic e sub ele. Nu am știut că le dau la copii. Asta e bine, credeam că sunt cu bani sau ceva politic acolo, pentru pensionari, cum se obișnuiește pe la noi, mai ales că vin alegerile”, a spus un domn.

Record neomologat

Recordul autorităților locale nu a fost însă omologat de nimeni pentru că acest lucru ar fi presupus cheltuirea de la buget a câtorva mii de lire sterline. În lipsa celor 4000 de lire, oala cu sarmale nu a ajuns în Cartea Recordurilor, ci pe mesele orfanilor. Pentru prepararea celor 10.000 de sarmale, 12 bucătărese au muncit încă de vineri. Ele au împachetat aproape 300 de kilograme de carne în circa 700 de kilograme de varză murată, doar așezatul sarmalelor în oală durând vreo șase ore.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: