Zeci de afaceristi din Gorj, condamnati

După câțiva ani de zile în care au avut pe masă unul dintre cele mai ample dosare de evaziune fiscală și spălare de bani, magistrații gorjeni au reușit luni să pronunțe verdictul pentru zeci de afaceriști romi din cartierul Meteor. Aceștia au fost anchetați de procurorii DIICOT Târgu Jiu, în vara lui 2013 majoritatea palatelor din cartierul menționat fiind percheziționate de mascați. Verdictul instanței, chiar dacă nu este definitiv, confirmă acuzațiile de evaziune fiscală și spălare de bani, o parte dintre inculpați primind pedepse cu executare.

Petre Istrate Mihai, zis „Palețu”, a fost cap de afiș în dosarul evazioniștilor din Meteor, el primind acum mai multe condamnări de câte trei ani, toate fiind contopite de magistrați într-o pedeapsă finală de 5 ani cu executare. Aceiași pedeapsă a fost dispusă și pentru Istrate Mihai, zis „Gângână”, acesta fiind recidivist, cu două luni mai puțin fiind pedepsit de către judecători și Biriță Priboi, zis „Birea”. Tot cinci ani ar urma să stea în spatele gratiilor și Doru Mihai, zis „Corbaci”, dar și Maria Mihai, mătușa lui Leo de la Strehaia, femeia fiind recidivistă, având o condamnare la activ și în județul Mehedinți pentru evaziune fiscală.

O pedeapsă de 3 ani a fost dispusă și pentru Ilarie Biriță, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere de doar 2 ani (!), timp în care trebuie să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității. Aceiași pedeapsă este valabilă și pentru Lămâița Mihai. O pedeapsă similară, cu 100 de zile de muncă în folosul comunității, a fost dispusă și pentru Istrate Mihai, zis „Boji”, dar și pentru Olga Ilarie, zisă „Lifi”, pentru Marița Mihai, zisă„Mărica”, precum și pentru Elvis Mihai și Lucica Mihai. Un alt inculpat din dosar, Ioan Mihai, zis „Gobi”, a fost condamnat la 2 ani cu suspendare are un termen de încercare de 4 ani, în timp ce Gabriela Mihai a primit o condamnare de 2 ani și 4 luni, termenul de încercare fiind de doi ani. O altă inculpată cu numele de Gabriela Mihai a primit 2 ani și 8 luni, dar termenul de încercare este tot de 2 ani, ca și la ceilalți. În aceiași situație se află și Mihaela Mihai, zisă Mărioara.

La fel stau lucrurile și pentru Sorin Mihai, zis „Nanu”, care trebuie să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunității, dar și pentru Gabriela Mihai, zisă „Minata” ori pentru Gabi Adam, în cazul lor numărul zilelor de muncă în folosul comunității fiind de 60. Cu patru luni mai mult a primit o condamnare Gabriel Cătălin Ilarie, dar și în cazul său executarea a fost înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani, la fel ca și pentru Olga Mihai ori Istrate Priboi.

Ion Lăța, zis „Nistor” era recidivist și avea deja o condamnare cu suspendare de 2 ani și jumătate pentru același gen de fapte. Acum instanța i-a aplicat o pedeapsă finală de 4 ani cu executare, aceasta fiind una dintre cele mai mari pedepse din dosar. O pedeapsă de 3 ani și 8 luni, cu executare, a primit Marița Mihai, zisă „Gabi”. O altă inculpată din dosar, Lucica Mihai, zisă „Lămâia”, a primit o condamnare de 2 ani, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de supraveghere tot de 2 ani. Aceiași pedeapsă a fost dispusă și pentru Anișoara Toma Mihai, cu obligația de a presta 100 de zile de muncă în folosul comunității. Patru ani și 4 luni ar urma să stea însă după gratii Mariana Mihai, ea primind una dintre cele mai mari pedepse dispuse în dosar.

Alți câțiva inculpați, printre care și un nepot al lui Constantin Ninel Potârcă au primit amenzi de câte 1000 de lei, ei achitând prejudiciul adus anterior bugetului de stat, instanța constatând în cazul său că a achitat chiar cu 3000 de lei mai mult decât ar fi trebuit. Acum instanța a dispus confiscarea unor sume mari de bani de la unii dintre inculpați, în vederea recuperării prejudiciului creat prin neplata taxelor și impozitelor. „Dispune confiscarea următoarelor sume : 24.877 lei de la inculpata Mihai Mariana administrator al SC Mura SRL; 242.343,27 lei de la inculpata Mihai Maria administrator al SC Clona Ecy SRL şi suma de 155.127,64 lei de la inculpatul Miai Doru administrator al SC Cioby KDS SRL, sume reprezentând comisionul de 1,5% primit în urma emiterii facturilor fictive”, a decis instanța. Judecătorii au menținut și sechestrul asigurator instituit pe alte sume de bani ridicate de la inculpați, dar și pe diverse bijuterii ori monede din aur pe care le-au găsit anchetatorii în timpul descinderilor din 2013. Inculpații au fost obligați, de asemenea, să mai achite între 8000 și 10.000 de lei fiecare cheltuieli judiciare către statul român.

Vizualizări: 4,974

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: