Zeci de firme din Gorj investesc în „soare” şi „vânt”

Zeci de centrale fotovoltaice vor funcţiona în curând în judeţul Gorj. Peste 20 societăţi şi autorităţi locale au solicitat acordul de mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, însă deocamdată numai una este funcţională. Şi pentru construcţia de microhidrocentrale s-au depus solicitări de acordare a autorizaţiei de mediu.

Clima judeţului este favorabilă pentru centralele fotovoltaice, ca atare un număr mare de societăţi şi chiar primării din judeţ intenţionează să pună în funcţiune astfel de sisteme de producere a energiei electrice. „În zona de câmpie, în perioada de vară se formează ca o peliculă opacă ce nu permite trecerea razelor solare şi atunci razele de strălucire a solului scad faţă de zona aceasta subcarpatică. La nivelul judeţului Gorj sunt relativ multe solicitări de înfiinţare a acestor centrale fotovoltaice, pentru că sunt condiţii pentru amplasarea lor”, a precizat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.

Până acum, au fost înaintate 21 de solicitări la Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj pentru obţinerea acordului de mediu necesar pentru înfiinţarea centralelor fotovoltaice. Mare parte dintre acestea urmează să fie construite în localităţi precum Ţânţăreni,Turburea, Câlnic, Bustuchin şi Târgu Jiu. Puterea unei astfel de centrale poate ajunge până la 30 MW.

Iluminat public din energie verde

Una dintre autorităţile locale care are în plan construcţia unei centrale fotovoltaice este primăria din Bumbeşti Piţic, care vrea să utilizeze energia produsă cu ajutorul acestei centrale pentru iluminatul localităţii. „Am făcut proiectul de fezabilitate care ne-a costat 64.000 lei, rămâne să vedem dacă obţinem finanţare pentru construcţia ei. Vom încerca la Ministerul Dezvoltării. Centrala ar avea o putere de 150KW şi sperăm să asigurăm iluminatul în întreaga comuna, în şcoală şi primărie”, a declarat Michy Nioaţă, primarul din Bumbeşti Piţic.

Singura centrală fotovoltaică funcţională în judeţul Gorj, este amplasată în Arcani, aparţine societăţii SC AMV Style SRL şi are o putere de 3MW.

Microhidrocentrale noi

Tot mai mulţi investitori sunt interesaţi de înfiinţarea de microhidrocentrale în judeţul Gorj. În momentul de faţă 11 astfel de construcţii sunt funcţionale. Jumătate dintre acestea sunt amplasate pe cursul râul Gilort în zona Novaci, celelalte pe cursuri de apă din Suseni, Baia de Fier, Alimpeşti şi Sadu. Pentru alte câteva microhidrocentrale s-au solicitat autorizaţi de mediu, respectiv: 2 centrale hidro pe cursul de apă Olteţ în localităţile Polovragi şi Alimpeşti, 3 centrale hidroelectrice pe râul Gilort în localităţile Novaci, Bălceşti şi Bengeşti, 2 în localitatea Tismana amplasate pe râul Tismana, 2 centrale hidroelectrice în localitatea Vaidei pe râul Şuşiţa Verde,  2 microhidrocentrale la Bumbeşti Jiu pe cursul de apă a pâraielor Chitiu şi Porcu.

În prezent se construiesc 2 centrale hidroelectrice în localitatea Novaci pe cursurile de apă ale râului Gilort şi a pârâului Romanu.

Eoliene la Peştişani

Parcul eolian de la Peştişani care va fi construit pe golul alpin din Munţii Vâlcan va fi compus din 21 de turbine. În momentul de faţă proiectul este în procedura de avizare PUZ.  Puterea instantanee a unei turbine poate varia între 0,5MW şi 1 MW, în funcţie de intensitatea şi durata vântului. O firmă italiană este cea care va face această investiţie. „Vor fi 21 de piloni, cu elice, generator şi tot ce trebuie. Energia este colectată şi dusă într-o staţie de transformare. După ce se fac studiile de vânt, atunci poţi face o estimare a energiei lunare. Iarna ar putea produce 10.000 MW, vara diferenţa de presiune este mult mai mică şi poate să producă 100 MW”, a mai spus Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.  

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: