FĂRĂ PROCESE: Titlurile de proprietate greşite, rectificate la Cadastru!

Noi reglementări în ceea ce priveşte modificarea titlurilor de proprietate. Rectificarea acestora se poate face direct la Cadastru. Nu mai este necesară o hotărâre judecătorească pentru corectarea greşelilor din titlurile de proprietate. Mare parte din titlurile de proprietate emise la nivelul judeţului Gorj necesită corecturi.

Corectarea titlului de proprietate se poate face acum fără a mai solicita acest lucru în instanţă. Modificările Legii Cadastrului permit Oficiului de Cadastru rectificarea acestora, însă numai după ce Comisia Judeţeană din cadrul Prefecturii emite o hotărâre în acest sens. „Până acum legea prevedea corectarea titlurilor de proprietate numai printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Acum astfel de erori materiale pot fi corectate de Oficiul de Cadastru în baza unor hotărâri ale Comisiei Judeţene. Astfel se simplifică acest demers şi cetăţenii nu mai sunt nevoiţi să apeleze la instanţele de judecată pentru astfel de greşeli în scrierea titlurilor de proprietate”, a declarat  Marius Mănescu, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Gorj.

Peste 95% din titlurile de proprietate au greşeli

Reprezentanţii Comisiei Judeţene din cadrul Prefecturii Gorj susţin că aproape toate titlurile de proprietate prezintă greşeli. „Peste 95% din titlurile de proprietate necesită corecturi, în special cele emise anterior anului 2005. Sunt foarte multe erori de scriere, în special cu privire la datele topografice inserate în titluri. Numai în această săptămână am dispus corectarea a 6 astfel de erori la titluri de proprietate din Bustuchin”, a precizat Liviu Diaconescu, şef serviciu Verificarea Legalităţii Actelor din cadrul Prefecturii Târgu Jiu.

Construcţiile fără autorizaţie, înscrise în cartea funciară

Dacă anumite construcţii au fost edificate fără autorizaţie de construcţie, acum pot fi înscrise în cartea funciară, însă nu toate. „Construcţiile realizate anterior anului 2001, mai precis, înainte de 1 septembrie, fără autorizare de construire, pot fi înscrise în cartea funciară pe baza unor certificate emise de autorităţile locale. Până acum, lucrul acesta nu putea fi realizat şi efectiv se intră în normalitate. Pe baza certificatelor emise de autorităţile locale, după înscrierea acestora în evidenţele fiscale şi în Registrul Agricol, să poată fi înscrise şi în cartea funciară”, a mai spus Marius Mănescu.

Vizualizări: 1,188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: