Zeci de focare de pestă porcină în Gorj. Prefect: Sunt puține

Pesta porcină nu-i sperie șefii județului Gorj. Sunt prea puține focare identificate până acum ca să fie motiv de îngrijorare. Spune acest lucru chiar prefectul Cristinel Rujan, care subliniază totuși că au fost luate măsuri ca virusul care ucide porcii să nu se extindă și în alte localități sau să fie adus din județele învecinate.

Peste 20 de focare de pestă porcină africană au fost identificate în județul Gorj în această vară. Au fost omorâți aproape două sute de porci, iar localnicii afectați au fost despăgubiți.

Cu toate acestea, prefectul Cristinel Rujan nu vede motive de îngrijorare în acest fenomen: “Cele 24 de focare identificate în Gorj nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Sunt puține în raport cu alte județe grav afectate de acest virus. Totuși este important ca Prefectura, DSV, UAT-urile să ia măsuri pentru a preveni extinderea acestui virus și în alte localități”.

Cu toate acestea, se iau măsuri de prevenire pentru că așa cere legea. La toate ieșirile din județ au fost instituite filtre și în toate localitățile afectate sunt dezinfectate mașinile care le tranzitează. „Noi am instituit filtre unde se realizează controlul mașinilor care transportă animale, s-au pus la intrarea în județ acele covoare, acele supravețe sintetice impregnate cu o substanță dezinfectantă care să diminueze, chiar dacă nu rezolvă toată problema, pentru că acest virus poate să reziste pe încălțămintea cuiva care este în mașină și care traversează acel covor. Dar, dacă este un procent minimal rezolvat prin această metodă, prevăzută de legislația din domeniul prevenirii și combaterii bolilor de sorginte animală, noi trebuie să le punem în practică”, a mai spus prefectul Rujan, la Sud FM.

Vizualizări: 2,117

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: