Zeci de medici gorjeni, la marşul de protest din Bucureşti

Medicii participă anul acesta în număr mare la proteste, deşi până acum doar asistenţii medicali duceau greul mitingurilor şi marşurilor. Zeci de medici din Gorj au confirmat deja participarea la cel mai mare protest din ultimii ani. Cadrele medicale vor salarii mai mari, dar şi condiţii de muncă mai bune. Anual, 20 de medici gorjeni iau calea străinătăţii în speranţa unui loc de muncă mai bun, spun reprezentanţii Colegiului Medicilor din Gorj. Marea Britanie sau Germania sunt printre preferinţele acestora.

Se estimează până la 5000 de participanţi la marşul de protest al medicilor care va avea loc începutul lunii noiembrie la Bucureşti. Medicii gorjeni nu vor lipsi de la protest. Aceştia cer condiţii de lucru mai bune, dar şi salarii mai mari. „Medicii cer în primul rând 6% din PIB pentru sănătate, dublarea salariului pentru rezidenţi, se ştie că ei au 200 de euro pe lună. Se doreşte a fie menţinuţi în ţară, iar acesta să fie un stimulent. Vrem recâştigarea demnităţii medicului, a încrederii pacienţilor şi condiţii în spitale. În zilele de 13, 14, şi 15 a fost o grevă de avertisment, să zicem grevă japoneză, iar 1 şi 2 la Bucureşti, mai exact în 2 noiembrie va avea loc un marş al tăcerii de la Palatul Parlamentului până la Ministerul Sănătăţii, dacă nu vor interveni modificări la traseu. Sperăm că şi de la Gorj, medici vor fi peste 45, lista este deschisă şi noi înscriem în continuare medici, în afară se Sanitas care organizează separat grupul de plecare în capitală”, a declarat Ana Băleanu, preşedintele Colegiului Medicilor din Gorj.

Ne pleacă medicii!

În timp ce unii medici se zbat pentru a obţine condiţii şi salarii mai bune, alţii aleg calea străinătăţii. Câteva zeci de medici din Gorj ies anual din sistemul sanitar pentru un job mai bine plătit în afară. „Foarte mulţi medici pleacă în străinătate. Din Gorj, peste 20 pe an. De obicei în Germania pleacă. Acum au plecat foarte mulţi pe urgenţă şi terapie intensivă. Şi medicii de familie sunt căutaţi foarte bine, tot în Germania au plecat foarte mulţi, în Franţa şi Anglia. Se resimte o criză de cadre medicale, foarte acută, pentru că suntem o generaţie, nu zic îmbătrânită, pentru că eu sunt medic geriatru, dar suntem oameni şi biologic rutina îşi spune cuvântul. Este greu să faci gărzi foarte dese, patologia este extrem de gravă, lumea este foarte bolnavă, iar la un moment dat, urgenţele, gărzile, te depăşesc şi poţi să mai faci o mică scăpare, ceea ce în sănătate este extrem de important şi de grav”, a mai spus Ana Băleanu.

Preşedintele Colegiului Medicilor de la Gorj a mai spus că la nivelul judeţului anul acesta au existat cazuri de malpraxis, pentru care s-au luat măsuri, însă ulterior au fost contestate. 

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: