Zeci de studenţi, păcăliţi de „universitatea“ lui Morega

Un grup de studenţi de la Universitatea Liberă Internaţională Moldova au plecat la Chişinău pentru a susţine licenţa, dar au aflat că mai trebuie să studieze un an până să devină licenţiaţi. Studenţii şi-au făcut lucrări, au plătit taxa de licenţă,  au plecat la Chişinău dar, aflaţi în sala de examen, au aflat că nu pot să susţină examenul pentru că trebuie să studieze 5 ani şi nu 4, aşa cum ştiau când au plecat de la Târgu Jiu. Este cunoscut faptul că, la Târgu-Jiu, filiala ULIM este administrată de deputatul liberal Dan Ilie Morega.

Un grup de 20 de tineri din Gorj, studenţi ai Universităţii Libere Internaţionale din Moldova din anul 4, au aflat că nu pot să susţină examenul de licenţă abia când au ajuns la Chişinău. Oamenii spun că au cheltuit bani pe lucrările de licenţă, au plătit taxa de înscriere şi au aflat, marţi, în sala de examen că nu pot să susţină licenţa. „Acum patru ani, când ne-am înscris, ne-au spus cei de la ULIM Târgu Jiu că facultatea durează cinci ani. După primul an de facultate, ne-au anunţat că vom face doar patru ani şi nu cinci aşa cum era iniţial. De atunci nimeni nu ne-a spus nimic. Anii au trecut şi noi am ajuns în anul 4. Ne-am pregătit de licenţă. Am făcut lucrările, am plătit taxele şi am plecat spre Chişinău”, povesteşte unul dintre studenţi.

„Am dat sute de euro pe lucrările de licenţă“

În Republica Moldova au început problemele, prima dată cei 18 studenţi au aflat că lucrările de licenţă făcute la Târgu Jiu erau greşite. Aşa că au început să se roage de profesorii de la Chişinău să îi ajute. „Am ajuns la Chişinău şi am aflat că lucrările noastre erau greşite. Ne-am rugat de profesorii de la facultate să ne ajute să intrăm în examen, numai că marţi, când am intrat în sală, rectorul de la ULIM, ne-a spus că nu putem să susţinem examenul pentru că facultatea este de 5 şi nu de 4 ani”, povesteşte o studentă. Ca să nu izbucnească un scandal, conducerea ULIM le-a spus studenţilor de la Târgu Jiu că nu vor mai plăti taxe de şcolarizare, iar taxa de licenţă în valoare de 100 de euro nu o vor mai plăti în luna mai 2010, atunci când vor da licenţa. „Am dat sute de euro pe lucrările de licenţă. Am cheltuit foarte mulţi bani, ne-am amânat concedii pentru că nu se ştia exact când dăm examenul, era vorba că susţinem licenţa în mai, au fost probleme cu vizele şi alegerile din Republica Moldova şi ne-au amânat pentru luna octombrie. Acum am rămas cu banii daţi”, povesteşte o altă studentă. Toţi cei care au vorbit cu noi nu au vrut să le apară numele de frică să nu pice licenţa la anul.

Morega: „Ei au încercat marea cu sarea“

În opinia reprezentantul ULIM în Târgu Jiu, Dan Ilie Morega, studenţii sunt cei vinovaţi de faptul că au cheltuit banii degeaba. Acesta spune că studenţii ştiau că trebuie să studieze 5 ani, dar că au încercat să obţină licenţa mai devreme. „Studenţii au contract pe 4,5 ani, nu pe 4, aşa e la Spiru Haret, acolo unde nu sunt valabile diplomele. Ei au încercat marea cu sarea şi au vrut să termine mai repede. S-au dus să dea examenul de an, acum la Chişinău”, spune Morega. Conducerea ULIM a luat decizia de a scuti de taxe studenţii care s-au dus la Chişinău degeaba. „ Rectorul universităţii mi-a comunicat că nu poate să ignore acordul în baza Legii Republici Moldova şi a legilor din România pentru că este L39/1999 care guvernează  legalitatea, nu legile lui peşte”, adaugă Morega.

Taxa de licenţă a fost încasată la Târgu Jiu fără ca nimeni să le comunice studenţilor că nu pot să dea examenul. Acum, Morega a găsit şi o scuză pentru acest lucru. „Taxa de licenţă a fost plătită şi a fost virată la Chişinău. În luna mai, când o să dea licenţa, nu o să mai plătească,  este totul legal. În mai, vor da doar diferenţa de curs, sau dacă vor dori să dea licenţa în altă parte le dăm bani înapoi. Pentru anul  2009-2010 vor fi scutiţi de taxe”, a mai adăugat reprezentantul ULIM în Târgu Jiu.

Vizualizări: 5,256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: