Mii de gorjeni riscă să-şi piardă viaţa

Diabeticii dependenţi de insulină din judeţul Gorj sunt într-o situaţie disperată. De aproximativ o lună, în farmacii nu se mai găseşte insulină şi majoritatea dintre ei se află în imposibilitatea de a-şi continua tratamentul. Medicii avertizează că cei care nu-şi fac tratamentul pot intra în comă şi îşi pierd viaţa.

S-a ajuns aici din cauza Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) care nu a mai decontat farmaciilor insulina şi testele de glicemie din luna aprilie. Cei de la CJAS dau vina pe stat pentru că susţin ei, banii vin de la Ministerul Sănătăţii printr-un program naţional gratuit de diabet.

„Trebuie să fac urgent insulină şi de unde dacă nu o găsesc“

Din cei aproximativ 6000 de diabetici înregistraţi în prezent în judeţul Gorj mai bine de 1500 sunt insulinodependenţi. Problema este că nici insulina şi nici testele de glicemie care se  primeau o dată cu tratamentul nu se mai găsesc în farmacii. Diabeticii aflaţi în această situaţie sunt disperaţi şi fac zeci de drumuri între cabinetele de endocrinologie şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate în speranţa că se va face ceva pentru ei şi vor putea să-şi ia tratamentul. „Suntem disperaţi şi nu ştim în ce parte să o luam. Venim la cabinete să ne luăm reţetele cu insulina şi cu testele de glicemie şi când ne ducem la farmacii nu le găsim, venim înapoi la medic şi ne trimit la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate iar acolo nu ne bagă nimeni în seamă, ridică din umeri şi spun că nu pot face nimic. Venim iar la doctor şi tot aşa o ţinem aproape zilnic şi cheltuim o grămadă de bani, când de banii ăştia ne puteam lua ceva să mâncă nu să-i dăm pe drum. Acum venii la cabinet să îmi fac un test de glicemie şi îmi ieşii valoarea aproape 500, eu trebuie să fac urgent insulină şi de unde dacă nu o găsesc. Ăştia vor să ne omoare să nu mai plătească pentru noi. Asta este ţara în care trăim cât nu se ştie”, a povestit cu lacrimi în ochi o bolnavă de diabet.

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj pasează vina în curtea vecinului şi susţin că s-a ajuns în această situaţie pentru că Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat fonduri pentru programul naţional de diabet.  „Oamenii aflaţi în această situaţie trebuie să ştie că nu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate dă banii pentru Programul Naţional de Diabet, ci aceştia vin de la Ministerul Sănătăţii. Aceşti bani vin mai târziu. Acum am primit fonduri pentru luna martie şi au făcut plăţile la farmacii”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Dacă nu-şi fac tratamentul, diabeticii pot intra în comă

Lucreţia Pârcălăboiu, medic endocrinolog şi coordonatoare a Programului Naţional de Diabet nu are pentru moment nicio soluţie, deşi a făcut nenumărate demersuri pentru a rezolva situaţia. Ea se gândeşte cu groază la diabeticii insulinodependenţi a căror stare de sănătate se poate înrăutăţii de la o zi la alta şi pot face comă diabetică sau mai rău, îşi pot pierde viaţa. „ Este ştiut faptul că insulina este ca şi aerul pentru bolnavi, iar cei care nu-şi fac tratamentul pot intra în comă şi ajung la spital. Dacă mai ajung la spital ar fi un caz fericit“, a spus Pârcălăboiu.

Farmaciştii nu au pentru moment nicio soluţie pentru diabeticii. Furnizorii de insulină şi de teste de glicemie, au blocat livrările către farmaciile din Gorj pentru că reţetele nu au fost decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Gorj din luna aprilie. Săptămâna trecută s-a achitat luna martie, însă livrările rămân blocate în continuare. „Acum ne-au achitat luna martie la insulină şi din luna februarie la testele de glicemie. Mai au să ne deconteze lunile aprilie, mai , iunie şi iulie şi este vorba în medie cam de un miliard şi ceva de lei vechi pentru fiecare lună. Termenele scadente au fost depăşite deja şi livrările sunt în continuare blocate”, a declarat Eliana Mija, farmacist.

Vizualizări: 160

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: