Au rămas cu mortul la usa bisericii

O familie din Tismana nu a putut să-şi înmormânteze o rudă conform tradiţiei pentru că preotul lăcaşului de cult, Nicolae Motea, nu a venit cu cheia ca să deschidă uşa de acces. Slujba a fost oficiată de un alt preot, în aer liber.

Domnica Neamţu a fost înmormântată ieri fără ca trupul ei neînsufleţit să fie introdus în biserică, rude ale femeii spunând că regula respectivă se aplică doar persoanelor care se sinucid. Oamenii veniţi la înmormântare au aştept cu mortul mai bine de o oră, în faţa bisericii. Lăcaşul de cult a rămas însă închis, chiar dacă unele rude s-au gândit să spargă uşa pentru a-şi băga mortul în biserică.

Bătrâna, o femeie credincioasă

Maria Surupăceanu, fiica decedatei, a dorit să spargă uşa lăcaşului de cult pentru a-şi băga mama înăuntru, însă celelalte rude au împiedicat-o să facă un asemenea gest. Ea afirmă că mama ei a fost o persoană care toată viaţa a mers la biserică şi care nu se gândea că nu va avea parte de o oprire în lăcaşul de cult în drumul spre cimitir, conform tradiţiei. "Ea toată viaţa a fost la biserică, a fost o femeie credincioasă, iar acum, pe ultimul drum, să nu poată şi ea să stea în biserica pe care a iubit-o şi în care s-a rugat? Să fie lăsată ca un câine în mijlocul drumului? Nu se poate aşa ceva! Uşa e închisă şi am vrut s-o sparg, dar nu am fost lăsată. Nu merită o bătrână de 93 de ani ca ea, care duminică de duminică a venit la biserică, să fie tratată în acest fel, să nu aibă parte de ultima ei slujbă în biserică", spune ruda îndoliată.

Preotul, reclamat la Protoierie

Femeia afirmă că slujba religioasă trebuia oficiată de doi preoţi din Tismana, dar doar unul s-a prezentat la biserică, lăcaşul de cult rămânând închis toată ziua pentru că uşa era încuiată cu o cheie aflată la preotul care nu a venit la slujbă.  Maria Surupăceanu a precizat că va face toate demersurile pentru ca preotul care a ţinut biserica închisă să fie tras la răspundere, femeia plângându-se inclusiv Protoeriei Târgu Jiu despre cele întâmplate. "O fi ce-o fi între ei, între preoţi, nu e treaba mea dacă ei eventual nu se înţeleg, dar să nu ne facă nouă slujba pentru mama aşa cum trebuie nu voi accepta niciodată. Voi merge până în pânzele albe ca să se facă dreptate. Să spuneţi lucrurile astea ca să afle toată ţara cum stau lucrurile la Tismana. Ăsta e preot? Să nu vină el la slujbă? Am mai şi lucrat cu el la şcoală, eu fiind dascăl, şi nici nu m-am gândit că nu ne va da cheia. Să fie destituit sau să îşi primească pedeapsa, asta doresc, pentru ceea ce ne-a făcut el nouă acum", spune femeia.

Doar sinucigaşii nu sunt băgaţi în biserică

Pe margine, rude şi prieteni ai decedatei nu au putut să nu compare situaţia creată cu cea din cazul sinucigaşilor, care nu au parte de o slujbă de înmormîntare oficiată în biserică. Preotul Ion Bivolaru, care a oficiat ieri slujba în aer liber spune că lucrurile nu ar sta chiar aşa, acesta încercând să îi ia apărarea cât de cât colegului său. "Eu cu părintele de aici mă mai ajut, eu îi deschid dumnealui biserica pentru nunţi şi botezuri, dânsul ne primeşte aici pe noi pentru înmormântări, dar acum nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu pot să acuz eu pe nimeni, dar pot să vă spun că nu e adevărat ce a spus cineva aici că ar fi o slujbă ca la sinucigaşi. În cazurile acelea slujba e mult mai simplă şi doar pe marginea gropii, nu ca aici, în faţa bisericii", afirmă preotul.

Protoieria Târgu Jiu va verifica modul în care familia Domnicăi Neamţu nu a putut să intre cu ruda decedată în biserica din localitate pentru oficierea slujbei de înmormântare, lăcaşul de cult rămânând încuiat pe parcursul zilei, slujba fiind ţinută în aer liber. Protopopul Ion Tomescu afirmă că situaţia respectivă nu este una normală precizând că va discuta cu preoţii din Tismana pentru a vedea ce anume s-a întâmplat şi din ce cauză nu a putut fi oficiată slujba de înmormântare în mod normal. Preotul Nicolae Motea, cel care nu a mai ajuns să deschidă uşa la biserică, nu a putut fi găsit pentru a explica motivul pentru care nu şi-a făcut apariţia la biserică.

Galerie foto


Vizualizări: 250

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: