Un angajat al Consiliul Judeţean primeste şpagă… în rate

Un subordonat al lui Ion Călinoiu este de marţi noaptea după gratii, după ce ofiţerii de informaţii şi procurorii anticorupţie l-au prins în flagrant primind 2000 de lei, o rată din şpaga pe care o ceruse în schimbul unor promisiuni de angajare într-un post bine plătit. Denunţătorul lui Alexandru Drăghici a spus că plătea şpaga, în rate, încă din luna decembrie. În urmă cu doi ani, o altă angajată de aici fiind trimisă în judecată tot pentru că lua bani şi promitea locuri de muncă.

Alexandru Drăghici a fost până mai ieri un angajat ca oricare altul al Consiliului Judeţean. Cu venituri de 28.000 de lei în ultimul an fiscal şi cu o soţie pensionară, acesta nu se putea plânge de probleme financiare majore şi, cu toate acestea, el a ajuns acum după gratii pentru fapte care l-au lăsat cu gura căscată şi pe şeful său cel mare, respectiv pe Ion Călinoiu.

Drăghici are 60 de ani şi este consilier superior la Direcţia Tehnico- Economică. Practic, peste câţiva ani, acesta ieşea la pensie, aşa, acum, este după gratii, fiind acuzat de trafic de influenţă în formă continuară.

Promitea locuri de muncă la SRI

Aproape o jumătate de miliard de lei este suma primită de acesta drept şpagă pentru că i-a promis unui gorjean că are atâtea pile încât îl poate angaja ori la SRI ori la Consiliul Judeţean. Denunţătorului îi era promis şi un post prin Poliţie pentru soţia sa, numai şpaga să fie cât mai mare.

Bărbatul a fost prins în flagrant în cursul serii de marţi spre miercuri în timp ce primea o parte din banii solicitaţi. Anchetatorii anticorupţie au aflat de la denunţător că şpaga era plătită în rate lunare încă din decembrie 2008. Din ce au calculat procurorii DNA şi cel care dădea banii, până acum cotizaţiile către Drăghici ajunseseră la aproape o jumătate de miliard de lei vechi, evident, fără ca denunţătorul sau soţia sa să vadă vreun loc de muncă. De unde aveau aceştia atâţia bani ca să-i plătească pentru o slujbă pe care era evident că nu o primeau aşa uşor e încă un mister, DNA comunicând ieri doar că a colaborat cu ofiţeri SRI la realizarea acestei anchete.

Poziţia DNA

„În perioada decembrie 2008 – septembrie 2009, inculpatul Drăghici Alexandru a pretins şi primit de la un denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de 46.400 lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă persoane din conducerea Consiliului Judeţean Gorj, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii cât şi a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru ca denunţătorul şi soţia acestuia să obţină un loc de muncă la una din aceste instituţii. La data de 13 octombrie 2009, inculpatul Drăghici Alexandru a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la denunţător suma de 2.000 lei, reprezentând o tranşă din banii pretinşi.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 13 octombrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 14 octombrie 2009, Tribunalul Gorj a dispus arestarea acestuia pe termen de 25 de zile. Serviciul Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Gorj a contribuit la constituirea acestui dosar penal, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. 3 din O.UG. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie", precizează DNA într-un comunicat de presă.

Călinoiu: E bine să se ferească de lucrurile astea face şedinţă

Vestea arestării lui Drăghici, un funcţionar pe care mai nimeni nu-l ştie de prin Consiliul Judeţean, l-a surprins cel mai mult pe şeful instituţiei, Ion Călinoiu. Acesta a promis va mai ţine o şedinţă cu angajaţii instituţiei când îi va învăţa să se ferească de astfel de situaţii. "O să mai ţin o şedinţă şi o să le mai spun odată că e bine să se ferească de lucrurile astea pentru că vedeţi ce se întâmplă. Am fost surprins, neplăcut, evident, să aflu despre lucrurile în care era implicat Drăghici, deşi nu mă aşteptam vreodată la aşa ceva. Era un funcţionar conştiincios, îşi făcea treaba, nu deranja pe nimeni, mai avea câţiva ani şi ieşea la pensie. Eu ce să-i fac? El şi-a făcut-o cu mâna lui pentru că eu le-am spus la toţi că nu doresc astfel de fapte în instituţie şi că orice greşeală a unuia se răsfrânge asupra tuturor. Justiţia îşi va spune cuvântul, evident, iar dacă el chiar a făcut lucrurile acestea pot să spun că nu am milă pentru asemenea chestiuni", a menţionat Călinoiu.

Vizualizări: 331

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: