Zi decisivă pentru 750 de mineri! Şomaj tehnic sau fără plată?

Sindicaliştii şi administraţia din Complexul Energetic Oltenia (CEO) se reunesc, astăzi, în şedinţă, pentru a discuta problema celor 750 de mineri de la Cariera Husnicioara. Vor stabili ce se va întâmpla după cele patru zile de şomaj tehnic. Directorul Diviziei Energetice, Aurel Medinţu, s-a pronunţat ieri declarând că după aceste zile de şomaj tehnic se trece la reducerea programului de lucru la patru zile. Ieri, autorităţile locale din Severin s-au întâlnit cu premierul Victor Ponta pentru a afla dacă pe 15 septembrie Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) intră în insolvenţă. 

Directorul general Laurenţiu Ciurel se va întâlni astăzi cu sindicaliştii din Mehedinţi, subiectul fiind situaţia minerilor de la Husnicioara. Problema este că pe 15 septembrie instanţa s-ar putea pronunţa pentru intrarea în insolvenţă a RAAN, iar CE Oltenia are de recuperat aproape 200 de milioane de lei pentru cărbunele livrat. Pe anul acesta, RAAN ar fi plătit doar 25 de milioane din această datorie. În cazul intrării în insolvenţă este greu de crezut că-şi va mai recupera banii curând.

Mai mult fără plată decât şomaj tehnic

Mai complicată este situaţia minerilor de la Husnicioara, care livrează cărbune doar la RAAN, iar CE Oltenia se gândeşte la sistarea livrărilor.

Liderii de sindicat din zonă sunt supăraţi şi consideră neserioasă poziţia conducerii CE Oltenia care la şedinţa din Comisia Paritară a aprobat zece zile de şomaj tehnic, iar după câteva ore, în Directorat, a aprobat patru zile de şomaj tehnic, restul fără plată. „Dacă am discutat una în Comisia Paritară şi apoi au aprobat alta, nu mi se pare corect. Avem astăzi o întâlnire cu directorul general Ciurel, autorităţile locale au o întâlnire cu premierul Ponta pentru a afla ce se întâmplă cu RAAN şi sperăm că se va termina cu bine. Nu cred că o astfel de companie poate fi închisă într-o zi. Nici termocentrala, pentru că ea încălzeşte oraşul. Acum este clar, trebuie doar voinţă politică“, a declarat sindicalistul Victor Munteanu.

Acesta speră să afle astăzi ce se va întâmpla cu salariaţii, dar directorul Aurel Medinţu a declarat că va propune sindicatelor patru zile de şomaj tehnic, între 2-5 septembrie, iar apoi câte o zi fără plată pe săptămână. Până când? Nu se ştie. O altă variantă este aceea a 60 de zile de şomaj tehnic pentru minerii de la Husnicioara. Aurel Medinţu a spus că după cele patru zile de şomaj tehnic compania face o economie de milion de lei.

ACORD

La discuţia de astăzi va participa şi prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ, care va conduce delegaţia de sindicalişti. Acesta a menţionat că problema de la Mehedinţi nu se rezolvă uşor. Ruşeţ a mai spus că nu este de acord cu intrarea în fără plată a salariaţilor, dar în final va face cum spun liderii de zonă. „Vom vedea astăzi propunerile administraţiei şi vom hotărî“, a spus Ruşeţ.

CUMPĂRĂTOR

Sindicalistul Victor Munteanu crede că, pe lângă voinţă politică este nevoie şi de voinţa echipei de la CE Oltenia. Acesta spune că nu este sfârşitul lumii dacă nu mai livrează cărbune la RAAN, găsesc alt cumpărător.

PROTEST

Mii de mineri şi energeticieni au ieşit în stradă la sfârşitul lunii mai, decizia fiind declanşată de reducerea programului la patru zile în luna iunie. Protestul nu a rezolvat mare lucru, în sensul că salariaţii au avut trei şi nu patru zile de fără plată. Administraţia a promis recuperarea pierderilor în cazul creşterii vânzărilor de energie. Pe 25 august a fost recuperată o zi.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: