Ziua de 17 Septembrie in istorie

 În 1823 a încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc.

În 1935 România a fost admisă ca membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor, cu o majoritate de 50 de voturi (din totalul de 52), fapt fără precedent în istoria acestui for internaţional.

În 2000 a decedat la Bucuresti marele actor român Dem Radulescu;

Dem Rădulescu - Bibanul

Dumitru Rădulescu s-a născut in 1931 la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori. În anii copilăriei şi în perioada războiului a fost foarte sărac, iar din cauza vieţii grele, se spune, a învăţat să vorbească nemțeşte, în gară.

A absolvit liceul în oraşul natal, perioadă în care a primit porecla „Bibanul”. Însă nu permitea chiar oricui să-l strige ”Bibanu”, fiind foarte selectiv cu cei din jur.

În tinereţe a fost boxer de performanţă, la categoria semi-mijlocie, obţinând chiar o stea de aur, la un campionat de amatori, la Râmnicu Vâlcea.

La vârsta de 17 ani a debutat ca actor amator, la un bal organizat de fanfara gării. A fost admis la Facultatea de Teatru, pe care o încheie, în anul 1954, ca şef de promoţie cu rol în spectacolul de absolvire “Cei din urmă” şi este repartizat direct la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În 1956, a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri , la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

În anul 1959, Dem Rădulescu şi-a făcut debutul în cinematografie, în „Telegrame”, nominalizată la Palme d’Or, Festivalul de la Cannes, în acelaşi an.

Pe lângă activitatea din teatru, film şi televiziune, a fost profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la secţia actorie, formând generaţii întregi de actori remarcabili. 

Dem Rădulescu a fost căsătorit cu Paula Rădulescu, actriță și balerină la Teatrul de Revistă Constantin Tănase, apoi, după separarea de aceasta, s-a recăsătorit cu actrița Adriana Șchiopu, cu care are o fiică, Irina Rădulescu, aceasta călcând pe urmele părinților săi.

Dem Rădulescu a plecat la ceruri în urma unui infarct, la 17 septembrie 2000, fiind înmormântat la cimitirul Bellu.

Vizualizări: 1,131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: