Ziua de 22 Ianuarie în istorie
În 1862 se formeaza primului guvern unitar al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei în frunte cu conservatorul Barbu Catargiu.
În 1907 s-a născut Valeria Sadoveanu, scriitoare română, soția lui Mihail Sadoveanu.
În 1952 a luat fiinţă Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”. Primul Institut de geriatrie din lume, model pentru tarile dezvoltate, prin asistenta clinica si cercetare. „Ana Aslan” are anual, 4.000 de pacienti.
Institutul Naţional de Geronto-Geriatrie “Dr. Ana Aslan”
Institutul a luat fiinţă la 22 ianuarie 1952, conducerea fiind încredinţată de la început doamnei prof. dr. Ana Aslan. Ideea necesităţii unui institute de acest fel apăruse în anii ’40, graţie preocupărilor cercetarii îmbătrânirii şi bătrâneţii a unui grup de personalităţi atrase către această nouă disciplină. Contribuţii româneşti la dezvoltarea gerontologiei se materializaseră încă din anii ’30, graţie cercetărilor altei mari personalităţi a şcolii de medicină româneşti, savantul neurolog, prof. dr. Gheorghe Marinescu, ale cărui cercetări privind mecanismele îmbătrânirii şi ale creierului sunt recunoscute şi consacrate pe plan internaţional.
În 1948, profesorul Parhon introduce în planul de cercetări al Academiei Române studiul bătrâneţii, constituind un colectiv de cercetători care se afirmaseră prin preocupările şi studiile privind îmbătrânirea şi bătrâneţea preintre care si Ana Aslan.
Primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbatrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Prof. Dr. Ana Aslan și școala sa după numeroase cercetări clinice și experimentale. Rezultatele acestui studiu fac obiectul lucrării “Novocaina – factor eutrofic și întineritor” publicată împreuna cu Prof. C. I. Parhon în 1955. Un an mai târziu, în 1956, Gerovitalul este prezentat pentru prima dată lumii medicale internaționale la Congresul Therapiewoche de la Karlsruhe și apoi la Congresul European de Gerontologie de la Basel.
Efectele terapiei Aslan asupra îmbătrânirii au convins încă de la început, aducând institutului pacienți cu nume celebre: Tito, de Gaulle, Pinochet, Chaplin, Claudia Cardinale, prințese, conți și directori ai unor mari bănci ale lumii.
Vizualizări: 390
Distribuie Trimite pe WhatsApp