Ziua de 18 Decembrie in istorie

În 1878 s-a născut Iosif Vissarionovici Stalin, revoluționar bolșevic și conducător politic sovietic, unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii.

În 1940 in România se desfiinţează breslele de lucrători, funcţionari şi meseriaşi, înfiinţate în timpul dictaturii regale.

În 1989 ca urmare a protestelor izbucnite la Timisoara, Romania a inchis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS si Bulgaria.

Izbucnirea protestelor de la Timisoara

Într-un context European favorabil, inceput cu cădea zidul Berlinului, la Timișoara, pe 15 decembrie 1989 a început Revoluția.

         „În jurul orei 8:00 dimineaţa au început să se adune oamenii, membrii bisericii mele reformate din Timişoara. Au înconjurat locuinţa, s-au adunat în faţă ferestrelor mele şi au exprimat solidaritatea şi susţinerea” spunea despre acea zi episcopal Laszlo Tokes.

Mişcarea avea să se extindă, la aceasta aderând studenţi, muncitori şi alţi locuitori ai Timişoarei. Se formează coloane de timişoreni care se îndreaptă către centrul oraşului, la scurt timp Piaţa Maria este ocupată de câteva sute de persoane, care scandează "Libertate", "Dreptate" şi care cântă "Deşteaptă-te, române!".

Pe 17 decembrie 1989, timişorenii se adună în stradă în număr foarte mare; manifestanţilor li se alătură muncitori din fabrici şi uzine. Se scandează: "Jos Ceauşescu!", "Jos comunismul!", "Nu vă fie frică!". 

 Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid şi de stat din judeţe şi anunţă că a dat ordin să se tragă. La miezul nopţii, forţele de ordine deschid focul asupra manifestanţilor; sunt ucişi şi răniţi copii, tineri, femei şi bătrâni. Au fost ucise in jur de 40 de personae ce urmau a fi tranportate la Bucuresti si incinerate, pentru a sterge urmele masacrului de pe treptele Catedralei.

Doua zile mai tarziu demonstranţii ocupă centrul Timişoarei, din zona Piaţa Operei. Cele mai multe întreprinderi din Timişoara îşi încetează activitatea, se organizează mitinguri de protest, se formulează revendicări. În încercarea de a rezolva criza, liderii comunişti se întâlnesc cu o delegaţie a manifestanţilor.

Revoluţia din 1989 s-a rostogolit ca un bulgăre de zăpadă, iar la 21 decembrie oamenii au început să iasă în stradă in Bucureti, din acest punct totul era ireversibil.

Vizualizări: 570

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: