Ziua de 3 Ianuarie în istorie

În 1472 domnitorul moldovean Ștefan cel Mare a acordat un important privilegiu comercial negustorilor brașoveni,  libertatea comercială deplină în întreaga țară a Moldovei și garantarea securității activității lor,pe teritoriul ţării.

În 1918 Consiliul Dirigent din Transilvania trimite un memoriu lui Bratianu in care se spune ca vechiul Maramures se intindea pana in Slovacime si cuprindea comitatele Ung, Bereg, Ugocea si Maramures.

În 2013  a murit regizorul roman Sergiu Nicolaescu.

Sergiu Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu s-a nascut la data de 13 aprilie 1930 in orasulTârgu Jiu într-o familie de aromâni. La vârsta de cinci ani, părinții săi au părăsit orașul Târgu Jiu și s-au stabilit la Timișoara. A absolvit Universitatea Politehnica București ca inginer mecanic. A lucrat in cadrul studioului  Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat în filme documentare și jurnale de actualități unde a deprins competente care s-au dovedit a fi utile in cariera sa ulterioara.

Sergiu Nicolaescu a fost casatorit de tri ori, insa nu a avut copii, iar acesta a fost principalul său regret. Se acomodase cu ideea că filmele sale sunt copiii săi.

A debutat ca regizor în 1959 cu un scurtmetraj, iar mai apoi a debutat în filmele de lung metraj cu filmul Dacii . Poate cele mai iubite filme ale sale au fost  Mihai Viteazul, Nea Mărin miliardar si Noi, cei din linia întâi.

În urma marelui cineast au rămas circa 70 filme care au fost urmărite de peste un miliard de spectator.

Sergiu Nicolaescu s-a stins din viata in dimineața zilei de 3 ianuarie 2013, a fost incin era tiar cenusa sa  a fost înhumată la Cimitirul Bellu Militar din București.

Pe 30 mai 2015 Sergiu Nicolaescu a primit postum o stea pe Walk of Fame Bucharest.

Vizualizări: 709

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: