Femeie din Gorj, trimisă de medicii de la București să moară acasă

O femeie dintr-un sat situat în apropiere de Târgu Jiu trăiește o adevărată dramă. Plecată la București pentru a se opera de cancer a primit o veste cruntă, că nu poate fi operată și nu mai are mult de trăit, iar medicii au trimis-o acasă, să moară în patul ei.

Cei care nu s-au confruntat cu un astfel de caz în familie sunt indignați de modul în care au procedat medicii dar nu știu că aceasta este o practică de foarte mulți ani, pentru că în România dacă primești un astfel de diagnostic ești condamnat la o moarte în chinuri. Așa că oamenii care mai au foarte puțin de trăit sunt trimiși să moară acasă, chinuiți de complicațiile bolii, majoritatea neavând acces la tratamente scumpe pentru a le îmbunătății ultimele luni din viață. Cei ajunși în astfel de situații, o boală în fază terminală, primesc de la stat o pensie de cîteva sute de lei care nu le permite nici măcar să trăiască decent, iar de tratamente costisitoare contra durerii nici nu poate fi vorba.

Cazul publicat de redacția.ro și Antena 3 a fost mediatizat intens în mediul on-line, grație unei tinere, Anamaria Nedelcoff, blogger și reporter tv, care a scris povestea pe facebook, aceasta viralizându-se după ce a fost intens distribuită.

Femeia este văduvă şi are un copil căruia nu știe acum ce să îi spună și cum să îi explice că va rămâne orfan. A plecat spre Târgu Jiu lipsită de orice speranţă. Dacă atunci când a mers la București să se opereze știa că o să scape de tumoare, aşa cum era planificat, acum toată lumea i-a fost distrusă și este față în față cu moartea după ce medicii i-au spus că tumorile s-au răspândit în tot corpul și că nu mai ai ce să-i facă, după cum a povestit femeia, tinerei care i-a făcut publică povestea tragică.

O pasageră de la metrou a văzut-o pe tânăra mamă din Gorj care a fost trimisă de medicii din București să moară acasă și a ajutat-o să se așeze pe un scaun. Drama prin care trece femeia a impresionat-o, dar a lăsat-o și fără cuvinte pe pasageră, motiv pentru care a rămas fără reacție pe moment, dar apoi a decis să scrie povestea pentru a încerca să schimbe ceva pentru acea femeie.

„Chiar înainte de a ieşi din metrou, la Unirii, constat cu necaz că mi-a sărit oja de pe o unghie. Şi mă amărăsc în sinea mea, că doar ieri am fost la manichiuristă. Urc scările rulante şi o văd. Se sprijinea de perete, era lac de transpiraţie, în timp ce oamenii, grăbiţi, îşi vedeau de ale lor, preocupaţi. O întreb dacă are nevoie de ajutor. Îmi spune că da, doar s-o duc până la un scaun, ca să aştepte metroul care o va duce la gară. De la gară va merge acasă, spre satul ei de lângă Târgu Jiu. Azi a aflat că tumorile i s-au răspândit în tot corpul. E văduvă. Are un copil de 18 ani. Iar medicii au trimis-o acasă: „Du-te să mori în patul tău! Nu mai avem ce-ţi face, aşa mi-au zis. Mi-au făcut o morfină care ar trebui să-mi ajungă până diseară, când ajung acasă. Ce-i spun eu băiatului meu? Credea că mă operez şi gata, o să fim bine. Bărbatul meu a murit când el era foarte mic, nu ştiu ce va face fără mine”, a povestit femeia tinerei care s-a blocat pe moment neștiind cum să o ajute în situația cruntă pe care a aflat-o și nici ce sfat să îi dea. „Gata, domnişoară! Mulţumesc! Mă duc acasă la mine. Să mor în patul meu, aşa cum mi-a zis doctorul. Trebuie să mă ocup de multe lucruri în perioada următoare”,a mai spus femeia înainte de a urca în metroul care o ducea la gară să plece la Târgu Jiu.

„Mă umflă plânsul de nervi şi neputinţă. Nu ştiu cum să mă port. Nu ştiu cum s-o consolez pe mama asta care ştie că, în trei luni, copilul ei va fi orfan. După ce a plecat, mi-am dat seama că nici n-am întrebat-o cum o cheamă. Nu i-am luat numărul de telefon, nimic. Toată ziua m-am gândit la ea. Şi la ce griji am avut eu de dimineaţă, care era motivul meu de tristeţe pe ziua de azi. Simt că azi am eşuat puţin în misiunea mea de a fi un om mai bun”, a scris pasagera care a mediat povestea tristă pe rețelele sociale.

Cei care au citit postarea au distribuit-o pe facebook și foarte mulți au încercat să o caute o caute pe femeie prin intermediul spitalului din Târgu Jiu sau a primăriilor din apropiere de Târgu Jiu, singurul indiciu fiind că este vorba de o localitate cu litera D, pe care tânăra nu a reținut-o. Toți cei care au scris vor să mai existe o speranță, să fie medici care să dea un alt verdict pentru ca viața femeii să poată fi salvată!

Din comentariile postate după distribuirea poveștii se pare că femeia a primit cruntul diagnostic la Spitalul Fundeni. Gorjenii care au intervenit în comentarii cred că femeia este din localitatea Dănești, deși acest lucru nu a fost confirmat.

Vizualizări: 1,351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: