Ziua de 23 August în istorie. Întoarcerea armelor

În 1595 s-a purtat Bătălia de la Călugăreni. Armata otomana, condusă de Sinan Pasa, a fost înfrântă și zdrobită de oastea română în frunte cu Mihai Viteazul.

În 1939 s-a semnat Pactul Ribbentrop-Molotov.

În 1944 România a ieșit din alianța cu Puterile Axei, trecând de partea aliaților.

Actul de la 23 August – întoarcerea armelor

Reprezintă acțiunea prin care regele Mihai I a decis demiterea și arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României, a ordonat încetarea imediată a colaborării României cu Puterile Axei și începerea tratativelor de armistițiu cu Aliații.

Este unul din cele mai controversate episoade ale istoriei României. Fiind în alianță cu Germania nazistă din iunie 1941, România începuse o campanie dramatică împotriva Uniunii Sovietice. Din 1943, armata lui Stalin se afla pe contraatac, iar puterile Axei pierdeau teren. Pe 5 august 1944 a avut loc ultima întâlnire între Adolf Hitler și Ion Antonescu. Aici Hitler a primit asigurări că România va merge până la capăt în acest război.

Pe 20 august 1944 trupele germane au atacat masiv linia Chișinău-Iași, au spart rezistența româno-germana și înaintau către Focșani.

În contextul actual, Ion Antonescu a fost primit în audiență, care a început la ora 16:10 în ziua de 23 august 1944 și a avut loc la Palatul Regal din București. Principalul subiect de discuție a fost situația de pe front care devenea din ce în ce mai nefavorabilă României. După un schimb de idei în contradictoriu, Regele i-a cerut Mareșalului să rupă alianța cu Germania. Mareșalul Antonescu nu era pregătit să facă acest lucru deoarece se temea că dacă va rupe alianța cu Germania, țara va fi ocupată de sovietici, spunea ca o ocupație sovietică ar fi dezastruoasă pentru țară și avea dreptate, dar și Regele Mihai avea dreptate când spunea că alianța cu Germania nu este în interesul național al României.

După o discuție care a durat aproape o oră Regele Mihai a ordonat arestarea Mareșalului Antonescu. Mareșalul a fost surprins de acțiune regelui, mai ales ca Mihai era considerat un copil naiv. În timp ce era dus către locul de detenție, Antonescu a amenințat gărzile palatului ca se va ocupa personal de executarea lor, insa peste câteva zile Antonescu a fost dat pe mâna sovieticilor care intraseră în București si în vara anului 1946 a fost judecat si executat.

Începând cu anul 1945 guvernele României au fost dominate de comuniști și impuse de Moscova cu ajutorul armatei sovietice, Regele Mihai nu s-a putut opune si într-un final acesta fiind obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

În propaganda comunistă ziua de 23 august a suferit mai multe modificări, însă mereu fiind promovată ca o mare realizare comunistă, iar de Regele Mihai nu se pomenea, aceasta fiind și zi națională în timpul dictaturii comuniste.

Vizualizări: 1,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: