Ziua de 19 August în istorie. George Enescu

 În 1881 s-a născut compozitorul George Enescu; (decedat în 1955).

În 1883 s-a născut Coco Chanel, fondatoarea Casei de modă Chanel (decedată în 1971).

În 1960 URSS a lansat Sputnik 5, cu căţeii Belka şi Strelka, 40 de şoareci, 2 şobolani şi o varietate de plante la bord. A doua zi, la întoarcerea pe Pământ, toate animalele erau sănătoase.

George Enescu – Cel mai important muzician român

S-a născut 19 august 1881, în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani. “Jurjac”, așa cum îl alintau părinții, a manifestat încă de la vârste fragede o înclinație incontestabilă pentru muzică. La vârsta de 4 ani știa deja să cânte la vioară, iar un an mai târziu a avut primul său concert. Fascinat de muzică, tot din acea perioadă datează si primele sale încercări de a compune muzică.

A studiat conservatorul la Viena si Paris, iar la vârsta de 17 ani începe să dea lecții de vioară. La data de 6 februarie 1898 are debutul în calitate de compozitor în cadrul Concertelor Colonne din Paris cu Suita simfonică Poema Română. Era adeseori invitat pentru recitaluri la Castelul Peleș, Regina Elisabeta fiind o mare admiratoare a sa. În perioada următoare, activitatea sa muzicala alternează între București și Paris.

În 1913, are loc prima ediţie a Concursului Naţional de Compoziţie fondat de el cu scopul stimulării creaţiei muzicale autohtone. Decernat din venituri proprii şi constând din sume generoase, premiul oferea câştigătorilor şansa de a se specializa la Paris, precum şi de a-şi auzi interpretate în concerte piesele laureate.

În perioada Primului Război Mondial rămâne în țară și merge să susţină concerte pentru răniţii aflaţi în spitale. Tot el a fost cel care a fondat Societatea Compozitorilor Români din Bucureşti, continuând și turneele atât în Europa cât și în Statele Unite ale Americii.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Enescu rămâne în Bucureşti, unde are o activitate dirijorală intensă, încurajând totodată şi creaţiile unor muzicieni români.

Enescu a iubit cu pasiune o femeie căsătorită, pe Maruca Cantacuzio. În momentul în care aceasta a rămas văduvă, ea a ales sa penduleze între compozitorul George Enescu și filosoful Nae Ionescu, timp de 7 ani. După 3 decenii de la prima lor întâlnire, George si Maruca s-au căsătorit și s-au mutat la Paris. Acesta muncea din greu pentru a putea susține financiar stilul de viață al soției sale, însă stilul de viață haotic al compozitorului a dus la un atac cerebral ce i-a paralizat lui Enescu jumătate din corp. Pe 9 mai 1955 s-a stins din viață, singurul care i-a fost alături fiind proprietarul hotelului în care soția sa l-a dus imediat după ce s-a îmbolnăvit.

Vizualizări: 558

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: