Ziua de 18 August în istorie. “The Big Fellow”

În 1657 s-a stins din viaţă Mitropolitul Moldovei Varlaam, om de cultură şi autor al primelor versuri în limba română.

In 1916 s-a născut prof. Neagu Djuvara, istoric, diplomat şi filolog român.

In 1934 Al Capone a fost transferat la închisoarea federală din Alcatraz, pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

Al Capone – “The Big Fellow”

Născut în 1899 în Brooklyn, New York, dintr-o familie săracă de imigranți italieni, Al Capone “Scarface” avea să devină, probabil, cel mai cunoscut gangster din istoria Americii. A avut o copilărie zbuciumată, iar din clasa a VI-a a refuzat să mai meargă la școală. În perioada următoare a început să fie tot mai mult pe străzile Brooklyn-ului, atunci luând prima dată contact cu găștile de cartier.

La vârsta de 19 ani s-a căsătorit cu Mae Josephine cu care a avut un fiu - Albert Francis „Sonny” Capone. Acum fiind soț și tată s-a mutat cu familia in Baltimore și și-a luat un loc de muncă ca bibliotecar, însă nu avea să dureze mult.

A deschis săli de jocuri de noroc ilegale și rețele de bordeluri din care făcea bani murdari, pe lângă asta a deschis și magazine legale de antichități unde “spăla” profiturile murdare. Capone a fost primul care a gândit această formă de inginerie fiscală.

Din 28 octombrie 1918 intrase în vigoare legea Prohibiției, o oportunitate pentru bandele locale să producă bani. Inițial, Al a fost reticent la a reintra în afaceri ilegale, însă, nașul său, Torrio, l-a convins. Imediat a intrat și în afacerea cu alcool, “eliminând” concurența bandelor rivale și punând monopol pe orașul Chicago. La câțiva ani după, în 1923, Capone părăsește Chicago, la conducerea orașului venise un primar reformist, si se muta in Cicero, aici avea să ordone eliminarea a 200 de oameni din Banda Irlandezilor, bandă ce deținea câteva distilerii si monopolul în Cicero. Ajunsese să producă 60.000.000 $ pe lună în urma afacerilor ilegale.

Deși în Cicero au urmat ani de crime comise la ordinal lui Al Capone, acesta nu a reușit să fie acuzat, singura acuzație avuta a fost cea de evaziune fiscală pentru care a primit 11 ani de închisoare. A fost la mai multe închisori, însă a fost transferat la 18 august 1934 la Alcatraz pentru a nu conduce banda înființată de el din interiorul in închisorii.

Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani.

Vizualizări: 744

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: