Ziua de 17 august în istorie. Traian Vuia

În 1872 s-a născut Traian Vuia, pionier al aviaţiei române, membru al Academiei Române.

În 1896, în Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil.

În 1925 a încetat din viaţă Ioan Slavici, scriitor român (născut în 1848).

Traian Vuia- “Jurnal de zbor”

Traian Vuia s-a născut în satul Surducu Mic, județul Timiș, în anul 1872. A urmat scoala primară la Bujor și Făget, iar în 1892 a absolvit Liceul Romano-Catolic din Lugoj. Aici a petrecut timpul în familia lui Coriolan Brediceanu, avocat și om politic al vremii, acesta și-a pus amprenta și pe cariera sa de mai târziu.

Încă din clasele primare Vuia era atras de paleta materiilor reale, la liceu și-a însușit noțiuni de fizică și mecanică și era doritor să înțeleagă cât mai bine cum acționează forțele în jurul zmeielor deoarece își dorea să le perfecționeze în așa fel în cât să se miște singure.

În anul 1892 s-a înscris la Politehnica din Budapesta, însă neavând suficienți bani, va urma Facultatea de Drept. Acesta va performa și în Drept, iar la 6 mai 1901 își va lua doctoratul in Științe Juridice. Chiar dacă proaspăt doctor într-o altă știință față de cea care îl pasiona, Vuia s-a dus imediat la Paris, luând cu el machetele sale. În iarna următoare se apucă de construcția aparatului la care adaugă și un motor, tot invenție personala. În 1904 obține un brevet pentru această invenție în Marea Britanie.

Aparatul botezat Vuia I și poreclit Liliacul a zburat pentru prima dată pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris. După o accelerație pe o distanță de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o înălțime de aproape un metru, pe o distanță de 12 m, după care paletele elicei s-au oprit, iar avionul a aterizat.

Va intra în atenția presei din Franța, Statele Unite si Marea Britanie ca fiind primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie și aterizare.

A mai brevetat și invenții precum generatorul de abur sau elicoptere și a fost membru de onoare al Academiei Române.

S-a stins din viață la data 3 septembrie 1950 și este înmormântat in cimitirul Bellu din București.

Vizualizări: 693

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: