Ziua de 6 Octombrie în istorie

În 1595 a debutat Bătălia de la Târgovişte – Mihai Viteazul începe asediul localităţii Ţîrgovişe, silind ostirea otomana sa se retraga.

În 1711  în Moldova a început instaurarea domniilor fanariote, Nicolae Mavrocordat a fost numit de Poarta Otomană domn al Ţării Moldovei.

În 2003 a murit Elisabeta Rizea, unul din simbolurile rezistenţei anticomuniste romanesti.

Elisabeta Rizea - Viteaza din Nucşoara

Elisabeta Rizea s-a născut în 1912 în comuna Domneşti din judeţul Argeş.  A fost nepoata fruntasului taranist Gheorghe Suta, ucis de Securitate in 1948. A sprijinit activ grupul de rezistenţă anticomunistă Arsenescu-Arnăuţoiu din Munţii Făgăraşului. A fost arestată şi torturată de autorităţile comuniste în 1952 şi 1961, fiind condamnată la 12 ani de închisoare. 

A fost o femeie simplă de la țară, cu o bucată mică de pământ, a abandonat școala la vârsta de 14 ani pentru a-și urma destinul, acela de a-și duce existența din munca pământului.

Comuniștii au venit la putere in 1945. Ca raspuns, Rizea s-a alăturat rezistenței și i-a aprovizionat timp de 4 ani pe luptatorii din munți cu mâncare și bani. Opoziția ei față de exproprierea comunistă și faptul că soțul ei, Gheorghe, s-a alăturat luptătorilor rezistenței din munți au dus la torturi și ani buni de închisoare. A fost numită “dușman al poporului”, iar gospodăria etichetată drept “casă de bandiți", apelative ce constituiau cele mai grave acuzații într-un stat comunist. A fost in cele din urmă prinsă de miliție, condamnată la 7 ani de închisoare. În faimoasa închisoare de la Pitești, Elisabeta Rizea a fost pusă în lanțuri și închisă în celula de maximă securitate.

A fost eliberată din închisoare în 1964, iar timp de aproape 30 de ani a fost ținută sub supravegherea strictă a organelor de ancheta.

În mai 2001, mama Rizea a fost vizitată de Regele Mihai I, pe care îl cunoscuse în copilărie. „Spunea ghicitori, iar eu râdeam. Odată, am copt împreună porumb, dar mie mi-a dat partea cu boabele mai mari”, povesteste Rizea. “Până oi muri îl iubesc ca pe ochii din cap. Doresc să fie regele României, să fie mereu in țară”.

Elisabeta Rizea a plecat dintre noi la 6 octombrie 2003, la vârsta de 91 ani.

Vizualizări: 585

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: