Lupta pentru viață a unui fost miner, blocată de sistemul medical

Sfârșit de săptămână extrem de complicat pentru un tânăr de 34 de ani din Fărcășești, fost miner, care în urmă cu doi ani a făcut un transplant de plămâni la Viena și a cărui stare de sănătate s-a înrăutățit acum. Rudele l-au adus de urgență vineri la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu în speranța că de aici va fi transferat spre clinici din Timișoara sau București care au înțelegeri încheiate cu clinica AKH din Viena pentru a-i îngriji pe pacienții români aflați în asemenea situații. S-a găsit un loc abia după ce presa a intrat pe fir și șefii județului au dat telefoanele necesare.

Adrian Lupu a lucrat ca miner până când a descoperit că are fibroză pulmonară cronică, la vremea respectivă, după multe demersuri, statul român acceptând să suporte cheltuielile de 120.000 de euro necesare pentru un transplant de plămâni la clinica AKH Viena. Luna trecută gorjeanul a fost la controlul periodic la Viena și totul părea să fie în regulă, după cum spun rudele sale. Zilele trecute a răcit și pentru el lucrurile s-au complicat enorm de mult din acel moment, vineri dimineața rudele aducându-l la Târgu Jiu cu gândul că de aici va fi dus cu o ambulanță spre Timișoara sau București.

Nu a fost însă să fie așa pentru că niciunul din medicii acestor clinici nu a acceptat transferul din lipsă de locuri, spre disperarea rudelor. „Așa ni s-a transmis, că nu sunt locuri, că este ocupată partea asta de plămân artificial, deși eu nu cred că e doar un loc în toată țara la un caz atât de grav. Reușești să faci transplant la Viena, cu atât de mulți bani, iar în România o clinică nu știe ce să facă pentru pacient, deși ei se vaită că vor să deschidă și ei o clinică de transplant pulmonar. Păi dacă pentru un tratament postoperatoriu nu sunt în stare, până la realizarea unui transplant vă dați seama cât mai este. Noi, când am venit cu el de dimineață, avea o stare de somnolență, l-am pus pe picioare, a mâncat un pic, a și mers, dar acum, după câteva ore de când stă la Târgu Jiu, nu mai reacționează de nicio culoare. Medicii noștri de aici și-au dat interesul atât cât s-au priceput și cu ce au avut la îndemână, ne-au spus că parametrii de la aparate sunt buni, dar locul lui ca pacient e la București sau la Timișoara, nu aici pentru că aici și să vrea doctorii, nu au cu ce să îi fie de folos mai mult”, a spus Maria Lupu, mama pacientului.

Telefon la Arafat

Noaptea de vineri spre sâmbătă a fost cea mai grea pentru familia lui Adrian pentru că peste tot pe unde întrebau primeau același răspuns negativ. Spitalul județean a comunicat prin purtătorul de cuvânt, dr. Ramona Oprea, că „din păcate, centrele universitare răspunzătoare de transplant de la noi din țară au refuzat preluarea pacientului, în tot acest timp, până va fi transferat la un centru de transplant dumnealui fiind tratat la noi”. Degeaba l-ar fi pus în salvare și l-ar fi trimis spre București pe Adrian pentru că acolo acesta risca să rămână pe un hol, așa cum au mai fost situații.

Sâmbătă dimineața a apărut prima rază de speranță pentru rudele și prietenii lui Adrian, prefectul Ciprian Florescu și președintele Consiliului Județean, Cosmin Popescu, intervenind direct la secretarul de stat Raed Arafat și lucrurile s-au rezolvat. Un elicopter SMURD a venit de la Craiova și l-a preluat pe Adrian Lupu, transferându-l la București, acolo unde își doreau rudele și unde avea mai multe șanse de a fi îngrijit corespunzător.

Pe lângă demersurile oficialilor județeni au mai fost și discuțiile pe care un alt gorjean, Gheorghe Cernitoiu, din Turburea, le-a făcut direct la ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Cernitoiu este un alt gorjean care a făcut un transplant de plămâni la Viena, a fost coleg la spital cu Adrian Lupu și cunoaște foarte bine atât situația acestuia, cât și medicii din România care ar fi putut să îl ajute pe cel aflat acum într-o situație extrem de dificilă.

Până la urmă, rudele lui Adrian l-au văzut pe acesta în elicopter și de abia atunci au fost convinse că autoritățile române au făcut tot ce au putut pentru a-l ajuta pe acesta, chiar dacă mai târziu decât și-ar fi dorit ele. „Trebuie să speri până în ultima clipă că se întâmplă o minune. A fost foarte - foarte greu să obținem transferul de la Târgu Jiu spre București, au fost multe intervenții, dar cred că de aici încolo va fi mult mai ușor ca el să ajungă acolo unde se poate face bine”, a spus Ionuț Lupu, fratele lui Adrian.

Vizualizări: 8,263

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: