Şapte primării din Gorj primesc bani pentru investiţii prin GAL

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Parâng va împărţi aproximativ 1,6 milioane de euro localităţilor membre. Printre cele care vor primi bani pentru investiţii se numără şapte primării din Gorj şi o primărie din Vâlcea. Deşi din această asociere face parte şi Primăria Novaci, care nu va beneficia de fonduri din cauza statutului de oraş al localităţii.

Şapte primării din Gorj vor primi fonduri pentru demararea de investiţii prin intermediul Grupului de Acţiune Locală Parâng. Această asociere este constituită nouă localităţi: Alimpeşti, Baia de Fier, Bengeşti-Ciocadia, Bumbeşti-Piţic, Crasna, Polovragi, Scoarţa, Novaci (Gorj) şi Alunu (Vâlcea).  Deşi acest grup de acţiune locală are ca scop asigurarea dezvoltării durabile a regiunii Parâng prin protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi natural, nu toate localităţile membre vor beneficia de fonduri. Nu va putea primi finanţare Primăria Novaci din cauza statutului de oraş al localităţii, îndeplinirea obiectivelor prevăzute în FEADR vizând doar mediului rural.

La întrunirea Grupului de Acţiune Local Parâng, care a avut loc săptămâna trecută la Baia de Fier, a participat şi reprezentantul GAL de la Bucureşti care a cerut primarilor Gorj să întocmească documentaţia în vederea finanţării proiectelor de investiţii. Edilii gorjeni au primit asigurări că vor putea demara lucrările, cel mai târziu, în lunile iulie-august. Ba mai mult, primarii urmează să-şi depună proiectele la Primăria Polovragi, în perioada imediat următoare.

Aproximativ 180 de mii de euro pentru fiecare comună

Fiecare comună din Grupul de Acţiune Locală va primi circa 180 de mii de euro pentru diferite lucrări. Cei mai mulţi primari din Gorj au solicitat fonduri pentru reabilitarea drumurilor. „Grupul de Acţiune Locală Parâng a fost constituit anul trecut, însă abia acum a obţinut finanţare. Este vorba despre aproximativ 1,6 milioane de euro care se vor împărţi la toţi. La întâlnirea de la Baia de Fier, cu reprezentantul GAL de la Bucureşti, am solicitat 9 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea unor drumuri comunale care fac legătura cu Staţiunea Săcelu”, a declarat Aurelian Cotârlău, primarul comunei Scoarţa.

Şi edilul de la Bengeşti Ciocadia spune că va investi banii în asfaltarea drumurilor din comună. „Aşteptăm să facem cererea de finanţare. Ni s-a spus că, cel mai târziu, în lunile iulie-august vom putea începe lucrările. Probabil, licitaţiile vor avea loc în aproximativ o lună de zile. Noi, vrem să asfaltăm două drumuri săteşti. Fiecare primărie primeşte bani, în afară de Novaci, care este oraş. Reprezentantul GAL de la Bucureşti a promis că va găsi soluţii pentru ca Primăria Novaci să primească dotări cu calculatoare sau altă aparatură. Acest lucru nu-l prea interesează pe domnul primar. De fapt, cred că niciunul dintre primari nu ar fi încântat de dotări în condiţiile în care ne trebuie bani pentru asfaltări sau alte investiţii”, a precizat Victor Geogia, primarul de la Bengeşti Ciocadia.

AVANTAJE

Primarii localităţilor care fac parte din cadrul GAL spun că sunt avantajaţi de faptul că banii nu se acordă decât membrilor grupului. „Avantajul este că proiectele se depun în Gorj, la Primăria Polovragi, şi că fondurile nu se împart decât între membrii grupului. Astfel, la fiecare ne revine o sumă mai mare. Cu cei 180 de mii de euro pe care îi vom primi, vom reabilita sediul primăriei şi vom amenaja un foraj la rezervorul de apă pentru a nu mai avea întreruperi pe sistemul de alimentare”, a declarat Elena Mosor, primăriţa de la Alimpeşti.

Vizualizări: 340

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: