Cum trebuie să fie pulsul normal, în funcție de vârstă?

În  general, în stare de repaus, pulsul cardiac al unei persoane este între 60 și 80 de bătăi în interval de un minut. Sigur că sunt cifre care pot să fie diferite de la o persoană la alta, fără ca acesta să fie indiciu al prezenței vreunei afecțiuni. De exemplu, unele diferențe pot apărea datorită faptului că sistemul nervos parasimpatic este mai dezvoltat în cazul bărbaților, în special în cazul celor care practica sportul sau au activitate mărită la serviciu.

În situația femeilor, pulsul normal in repaus poate fi in jurul a 90 – 100 de bătăi într-un minut, de asemenea fără ca acest fapt sa anunțe prezența vreunei afecțiuni.

Ce este pulsul?

Ca și definiție pulsul, sau frecvența ritmului cardiac, este reprezentat de frecvența bătăilor inimii. În mod normal pulsul se poate simți în mai multe zone ale corpului, ca de exemplu la nivelul încheieturilor mâinii, în zona gâtului sau la nivelul zonei inghinale. În situația în care o persoana are o  afecțiune sau unu traumatism, poate fi dificil de stabilit care este pulsul acesteia doar prin atingere. 

Efectiv, pulsul indică numărul de bătăi ale inimii pe durata unui minut. Inima este acel organ care pompează sângele către toate țesuturile si organele corpului, asigurând astfel oxigenul si nutrienții necesari.

Care sunt valorile normale ale pulsului, în funcție de vârstă?

Cea mai mare parte a oamenilor de știință consideră ca frecvența cardiacă normală pentru perioada de repaos este de aproximativ 100 de bătăi într-un minut pentru copiii care au vârsta cuprinsă între 6 si 15 ani, iar în cazul adulților care au împlinit si au trecut de 18 ani pulsul este de aproximativ 60 – 90 de bătăi într-un minut.

Informații despre valorile normale ale pulsului la adulți.

În mod normal, în timpul efortului fizic susținut se ajunge la frecvența maximă a bătăilor inimii. De exemplu, în cazul unui bărbat cu vârsta de 30 de ani care face sport, pulsul poate ajunge la 150 în timpul exercițiilor și nu ar fi o valoare care să îngrijoreze. Totuși, dacă pulsul trece de 150 de bătăi pe minut în perioada de repaus, avem motive sa ne îngrijorăm. O altă situație în care ar trebui să ne alarmăm este aceea în care pulsul scade sub 50 de bătăi pe minut. Este un puls normal pentru orele in care dormim, pentru ca atunci funcțiile organismului sunt reduse, insa pentru perioada din zi in care suntem activi aceasta frecvență cardiacă este foarte mică.

Care sunt factorii care pot influenta valorile normale ale pulsului?

În afară de activitățile fizice care determină un puls cardiac mărit, chiar daca este vorba despre mersul la sală sau despre un serviciu care presupune mult efort fizic, sunt și alte motive pentru care frecvența cardiaca este influențată în perioada de repaus.

Odată cu înaintarea in vârstă vom remarca, de exemplu, faptul că frecvența cardiacă descrește. Un alt factor care poate determina schimbări ale pulsului este obiceiul de a fuma. In situația persoanelor care fumează, frecvența cardiacă este mai ridicată. Pentru ca pulsul să revină in limite normale, renunțarea definitivă de la fumat este foarte importantă.

În situația persoanelor supraponderale pulsul este unul mai mare în perioada de repaus, din cauza faptului că inima trebuie sa pompeze mai mult pentru ca sângele să poată iriga tot corpul.  

Farmaciile vă pot oferi posibilitatea de a cumpăra un pulsoximetru care să vă arate care sunt valorile pulsului dumneavoastră oricând. Acest dispozitiv digital portabil este asemănător cu un tensiometru, si este recomandat persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă, boli pulmonare obstructive cronice, pacienților care trebuie să își monitorizeze saturația de oxigen din sânge. Pulsoximetrele sunt foarte ușor de folosit, oferă o precizie maximă și au o durată de viață considerabilă. În cazul în care descoperiți valori mai mari sau mai mici decât este normal vă rugăm să vă adresați medicului de familie și apoi medicului specialist!

Vizualizări: 1,901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: