Ploi roșii în mai multe zone ale României

Un val de praf saharian traversează vineri cea mai mare parte a României. Vor fi afectate mai multe zone ale țării conform  anunțului autorităților naționale de mediu.

Un val de praf saharian a ajuns în România, iar fenomenul atmosferic va afecta mai multe zone ale țării. Potrivit autorităților naționale de mediu, masa de aer va traversa România până vineri seara, la ora 22:00.

Valul de praf saharian a venit din nordul Africii, iar calitatea aerului va avea de suferit. Este posibil ca cerul să devină roșu, iar în cazul precipitațiilor se vor înregistra „ploi roșii”, așa cum este cunoscut fenomenul.

Acestea apar după ce particulele de praf din aer se combină cu ploaia, generând pete roșiatice pe suprafețe. Cele mai afectate vor fi regiunile vestice şi sud-vestice din România, unde sunt așteptate ploi. „Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) care aparţine Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi este gestionată de Agentia Natională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ar putea înregistra creşteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 şi PM2.5 până la 1 martie 2024, ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, care traversează teritoriului Romaniei”, a informat Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Conform specialiștilor valul de praf saharian se va dispersa iar, ulterior, concentrația particulelor de praf se va diminua considerabil.

Astfel de fenomene apar tot mai des, în ultimii ani. Experții spun că populația nu trebuie să intre în panică. Ei atrag atenția că oamenii vor putea găsi urme roșiatice pe mașini ori alte obiecte.

Vizualizări: 1,611

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: