100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu. Mausoleul eroinei, cârpit cu ciment

În acest an se împlinesc 100 de ani de la moartea Eroinei de la Jiu. Din păcate, autoritățile nu se dezic de atitudinea nepăsătoare. Vor marca evenimentul, însă mausoleul unde se află rămășițele pământești ale Ecaterinei Teodoroiu este într-o stare avansată de degradare, fiind cârpit, deseori, cu ciment.

Că monumentul este degradat, nu este nevoie să o confirme vreun studiu sofisticat și scump. Se vede cu ochiul liber. „Să repare cineva Mausoleul. Au dat cu niște ciment, cu degetul acolo jos. Nu vede nimeni când vine la Prefectură dintre cei care conduc județul acesta?”, a subliniat un târgujian. „Probabil nu-i interesează. Ar trebui să fie o prioritate pentru noi. Este istoria noastră. Ecaterina Teodoroiu a fost un soldat voluntar. Schimbarea spre o viziune mai bună a acestui monument nu se vede”, ne-a spus un alt târgujian.

Nu doar târgujienii care cunosc istoria acestui oraș și știu ce a însemnat Ecaterina Teodoroiu pentru județul Gorj și nu numai se plâng de lipsa de interes a autorităților. Și turiștii care vin la Târgu Jiu rămân cu un gust amar. „Eu vin din Oradea. Ce am văzut până acum, mi-a plăcut în Târgu Jiu. Văd că este cârpit cu ciment. Sunt niște lucrări nepotrivite. Este dezinteres”, ne-a spus o femeie care a venit să viziteze orașul lui Brâncuși. „Este un monument istoric important. Ecaterina Teodoroiu și-a dat viața pentru noi, pentru poporul român. Ar trebui să-l reabiliteze. Îmi pare rău că s-a ajuns așa, pentru că a fost o luptătoare care și-a dat viața pentru noi. Eu sunt plecată din țară, dar asta mi-a lăsat un gust amar”, ne-a spus un alt turist.

PROMISIUNI

Primăria Târgu Jiu promite că va reabilita monumentul. „Am semnat un contract cu o echipă complexă de restauratori și proiectanți. În urma acestor analize, măsurători și constatări, va urma intervenția propriu-zisă la Mausoleu. Pentru acest lucru, noi lucrăm pe mai multe fronturi. Avem sprijinul Consiliului Județean, pentru atragerea de fonduri pe un proiect comun. Având în vedere că, anul viitor, toate evenimentele se vor realiza sub egida Centenarului Marii Uniri, am solicitat și noi fonduri pentru restaurarea Mausoleului”, a declarat viceprimarul Adrian Tudor.

Galerie foto




Vizualizări: 687

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: