150 de ani de puşcărie !

Nu vă speriaţi, că nu s-a întâmplat la noi! Atât a luat evreul american  Bernard Madoff pentru faptul că a ţepuit băncile, persoanele fizice şi organizaţiile non guvernamentale care-i dăduseră în administrare banii  în schimbul unor profituri atrăgătoare. Frauda se ridică la aproximativ 50 miliarde de dolari şi este considerată cea mai mare ţeapă financiară din toate timpurile. În mai puţin de 6 luni de la descoperirea nenorociarii care a produs un adevărat dezastru multor bănci din America, Franţa, Spania şi Elveţia, la sfârşitul anului trecut, Madoff a fost condamnat, sentinţa pronunţându-se luna trecută. Dincolo de faptul că este un escroc, evreul, contrar obiceiului, a recunoscut că de aproape 30 ani de zile n-a investit nici un dolar din cei 13 miliarde câte i-au fost încredinţate pentru administrare, ci a creat un joc tip „Caritas”, atrăgând tot timpul membri noi, cu ale căror finanţe plătea câştigurile celor vechi. Deci se poate şi la ei, cu diferenţa că atunci când sunt prinşi sunt traşi în ţeapă!

Am avut şi mai avem şi noi escrocii noştri, chiar dacă nu sunt toţi evrei, care au tras ţepe poate la fel de mari, dar care în loc să-şi caute un loc într-o puşcărie ”onorabilă”, cum face acum Madoff, au ajuns oameni politici sau potenţi oameni de afaceri onorabili. Niciunul nu este în puşcărie şi nici nu are vreo şansă să intre acolo decât în calitate, poate, de vizitator. N-a ştiut, şi este chiar de mirare, escrocul american de existenţa României, că precis ar fi făcut unul din trei lucruri: ori şi-ar fi plătit un loc eligibil pe listele unui partid şi ar fi ajuns în parlamentul naţional sau european,  ori  ar fi cotizat la greu  la una din verigile justiţiei şi i s-ar  fi rătăcit dosarul, ori şi-ar fi inventat o boală în urma căreia o comisie competentă formată din „felceri” cu diplomă de medici ar fi decis că nu suportă detenţia, că boala nu se poate trata în spitalele din sistemul penitenciar!

În loc să facă asta, Madoff a recunoscut ca fraierul ţeapa şi a uitat să-şi retragă declaraţia pe motiv că ar fi fost făcută sub presiunea anchetatorilor! În primul caz ar fi putut să stea în parlament sub imunitate parlamentară până la sfârşitul zilelor, pentru că în funcţie de „cotizaţie” colegii de partid ar fi făcut zid în jurul lui şi nu l-ar fi lăsat pe mâna anchetatorilor. La câţi bani furase i-ar fi dat mâna să cotizeze, dar evreul nu şi nu, decât să dea bani mai bine zace în puşcărie!  La cei 71 de ani ai lui, cât putea să plătească? Maximum două mandate şi ar fi ieşit mult mai onorabil, başca obrazul curat de demnitar al statului!

În al doilea caz, suma plătită ar fi fost mezelic, că nu trebuia să ajungă la toţi gherţoii din partid, ci să „ungă” doar uşa de la câteva birouri  importante. Ocupanţii lor ar fi putut să pună dosarul mai la baza stivei să nu se poată ajunge curând la el. După moartea sa, orice partid s-ar fi putut lăuda cu dezvăluiri care ar fi zguduit mulţimea de guri căscate care aşteaptă în fiecare zi porţia  de circ.

În al treilea caz (după părerea mea cel mai ieftin) pentru o sumă modică găsea fără probleme comisia de specialişti care să-l declare inapt pentru detenţie,  dar ar fi trebuit să ceară el singur să fie judecat şi condamnat,  mergând până la a face miting în fața diferitelor instanţe de judecată ocupate mult prea tare cu tot felul de dosare ale găinarilor care fură să mănânce. 

Mai există şi o a patra variantă, asta în caz că nu reuşesc primele trei, în care ceri strămutarea dosarului pe motiv că instanţa este timorată. Asta nu se face decât dacă chiar eşti convins că ţi s-a înscenat ceva pe mână cu onorabilii judecători din teritoriul în care respiri în fiecare zi. Ce l-o fi apucat pe Madoff să se comporte ca un cetăţean onorabil, care după ce greşeşte mai şi recunoaşte, mie ca român îmi este greu să înţeleg! Este adevărat că după „greşeala” lui s-a cam zguduit lumea bancară în aşa fel încât  reverberaţiile  se mai aud şi acum! Evreu zgârcit! Din cauza lui n-o să mai vrea nimeni să dea şperţul. O să vrea toţi să intre la puşcărie!

Vizualizări: 133

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: