2% pot face diferenţa

Românii au posibilitatea, în fiecare an, să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către organizaţii neguvernamentale. Anul acesta a fost complicată procedura, astfel încât să ajungă mai puţini bani la „oengişti”. Asociaţia de Oncologie „Sfânta Ana” din Târgu Jiu se ocupă de alinarea suferinţelor bolnavilor de cancer şi a familiilor lor. Cei de la asociaţie spun că donatorii trebuie acum să se prezinte personal la fisc cu formularul, deşi până anul trecut acestea puteau fi transmise prin poştă.

O politică fiscală de dezvoltare a societăţii civile ar putea sta la baza refacerii acestei ţări care pare eşuată din multe puncte de vedere. Instituţiile de stat sunt paralizate şi parazitate la nivel de vârf de neprofesionişti veniţi în general din mediul politic. Societatea civilă este firavă în primul rând din lipsa fondurilor. Poate că o creştere de la 2% la 10% a sumei pe care fiecare dintre noi să o punem dona unei asociaţii, la alegerea noastră, ar fi un câştiga mai mare, decât dacă aceşti bani sunt risipiţi de guvern.

În România există zeci de mii de organizaţii neguvernamentale, cele mai multe inactive. Sunt însă câteva mii extrem de implicate în comunităţile lor şi câteva cu rezultate de-a dreptul remarcabile. Există o organizaţie în Bucureşti care a construit un spital de la zero, iar asta spune mult într-o ţară în care statul nu a reuşit această performanţă în trei decenii.

Până atunci însă, chiar dacă nu este comod, faceţi un drum până la fisc şi completaţi formularul. Dacă iubiţi natura, puteţi alege o organizaţie de mediu, pentru că sunt mulţi tineri dispuşi să îşi sacrifice timpul liber pentru o acţiune de ecologizare sau de împădurire, dar au nevoie de unelte şi alte cele. Dacă aveţi probleme cu instituţiile statului, ajutaţi o asociaţie pentru drepturile omului, pentru ca aceasta la rândul ei să poată să vă ajute. Dacă aveţi un copil la şcoală, puteţi dona pentru Asociaţia părinţilor. Dacă iubiţi sportul, puteţi ajuta un club. Puteţi alege dintre mii de asociaţii şi fundaţii, pentru că în ţara asta chiar sunt oameni cărora le place să ajute. Dacă aceşti oameni sunt ajutaţi puţin, ei la rândul lor pot ajuta mult mai mult.

2% poate face diferenţa dintre o societatea amorţită şi impasibilă şi o societate căreia îi pasă.

Vizualizări: 518

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: