20.000 de lei de la stat pentru montarea de panouri fotovoltaice

Persoanele fizice interesate de montarea de panouri fotovoltaice acasă vor putea primi de la stat contravaloarea a 90% din preţul instalaţiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei, potrivit „Ghidului de finanţare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională”, publicat de Ministerul Mediului în dezbatere publică, luni, 20 august. 

Sistemul de alimentare cu ajutorul panourilor solare va trebui instalat şi pus în funcţiune în maximum opt luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă. Românii care vor beneficia de finanţare vor fi monitorizaţi timp de cinci ani, pentru ca autorităţile să se asigure că sunt respectate obligaţiile asumate prin contract.

Cei care îşi montează panouri fotovoltaice şi doresc să vândă în reţeaua electrică energia produsă în exces faţă de propriul consum trebuie să ştie că pot primi bani, după ce a fost în sfârşit adoptată legislaţia pentru prosumatori. Preţul pe care îl primesc prosumatorii este, după lungi discuţii, cel de pe piaţa spot a energiei electrice, dar nu cel din momentul livrării, ci cel din anul anterior. Ca exemplu, preţul mediu ponderat de închidere al PZU în anul 2017 a fost de 227 de lei, deci se vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea. (A.A.)

Vizualizări: 2,533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: