200.000 de euro de la buget pentru un gorjean rănit în Austria

Situație incredibilă la Casa Județeană de Pensii Gorj. Instituţia are de decontat o factură de 200.000 euro ce reprezintă cheltuielile de spitalizare ale unui tânăr gorjean care a suferit un accident de muncă în Austria. Tânărul a fost spitalizat aproape o lună într-o unitate medicală şi toate cheltuielile au fost suportate de instituţia similară Casei de Pensii din statul respectiv, iar acum aceasta doreşte recuperarea banilor.

Tânărul gorjean care a fost spitalizat în Austria era şofer în cadrul unei firme româneşti, însă la începutul acestui an a suferit un accident de muncă în apropiere de Innsbruck, Austria.

Bărbatul a beneficiat de spitalizare în statul respectiv, cheltuielile fiind suportate de instituția similară Casei de Pensii din România. „A fost spitalizat aproape o lună. Costurile de spitalizare se ridică la aproximativ 200.000 euro. Încă nu am primit factura finală cu costurile, dar s-a anticipat o sumă în jurul a 200.000 euro pe care noi va trebui să o decontăm instituției similare din Austria care a suportat cheltuiala către spitalul Innsbruck”, a declarat Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj.

Prima decontare pe teritoriul altui stat

Este prima astfel de decontare pe care Casa de Pensii Gorj ar fi obligată să o facă într-un stat străin. Decontări a mai făcut însă pentru accidentele de muncă de pe teritoriul României. „Aş vrea să dau exemplu acei şoferi care sunt angajaţi la o societate din România, dar care desfăşoară activitate pe teritoriul statelor comunitare. În situaţia în care aceştia suferă un accident într-un stat comunitar şi beneficiază de servicii de spitalizare în statul respectiv, Casa Judeţeană de Pensii trebuie să deconteze contravaloarea serviciilor respective către statul respectiv, în speţă către instituţia similară”, a mai spus Ioana Talău, şefa Casei de Pensii Gorj.

O zi în Austria cât o lună de spitalizare la Târgu Jiu

Cert este că suma de 200.000 euro pentru numai o lună de spitalizare, fie ea şi într-un spital din Austria, este extrem de mare. Asta înseamnă că gorjeanul a beneficiat de un tratament în valoare de peste 6.600 de euro zilnic. Cu alte cuvinte, o zi de spitalizare în Austria costă cât o lună în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, în cazul unui accident de muncă grav.

Vizualizări: 7,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: